Nieuws

Marijke van der Wijst wint BNO Piet Zwart Prijs

De BNO Piet Zwart Prijs / life time achievement award van de Dutch Design Awards 2011 wordt dit jaar toegekend aan Marijke van der Wijst. De prijs vertegenwoordigt een geldelijke waarde van € 4.000 en zal tijdens de Awardshow op 22 oktober worden uitgereikt in Eindhoven.

De jury kent de prestigieuze prijs toe aan Van der Wijst omdat zij “in geen ontwerpdiscipline is te vangen.” Verder prijst de jury haar bijdrage aan het vakgebied. Design Academy Eindhoven zal ter ere van deze prijs een uitgave over haar rol in het onderwijs uitreiken tijd ens de Dutch Design Week. Tot de winnaars van vorige edities behoren fotograaf Willem Diepraam, grafisch ontwerper Gert Dumbar, industrieel ontwerper Friso Kramer, grafisch ontwerper Jan van Toorn, grafisch ontwerper Wim Crouwel, fotografe Eva Besnyö, interieurarchitecte Nel Verschuuren, grafisch ontwerper Jan Bons en productontwerper Bruno Ninaber Van Eyben.

De jury (voorzitter Martijn Sanders, Rob Huisman, Bruno Ninaber van Eyben, Paul Mijksenaar, Trude Hooykaas, Hans Dirken, Reinier Gerritsen en Tet Reuver) zeggen als onderbouwing voor de unanieme keuze van Marijke van der Wijst: “Marijke van der Wijst is in geen ontwerpdiscipline te vangen en is een uiterst gedisciplineerd ontwerper. Haar oeuvre is omvangrijk en breed, de vormgeving zelf getuigt van strengheid en terughoudendheid. Wij prijzen de wijze waarop zij haar samenwerking met opdrachtgevers vorm geeft, haar bijdrage aan de educatie van jonge ontwerpers – waarbij zij stimuleert, enthousiasmeert en kritisch blijft – en haar rol in het bestuur van BNO. Ze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied.”