Nieuws

Team Utrecht winnaar prijsvraag innovatieve varkensstallen

Het project Eiland voor Sus Domesticus Blokhoven is winnaar geworden van de ontwerpwedstrijd voor innovatieve varkensstallen. De jury prees het ontwerp van de Utrechtse ondernemer Steef Uijttewaal en architectenbureau DAAD als ‘het project waar het meest integraal over is nagedacht’ en ‘als ontwerp dat als module voor andere ondernemers bruikbaar is.’

De prijswinnaar kreeg donderdag 22 september 2011 namens staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie een geldbedrag van 25.000 euro. De prijs is bedoeld om het winnende ontwerp verder uit te werken tot een bouwplan.

De wedstrijd werd begin 2011 gestart door vijf provincies en de Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes. Uit de ontwerpopdracht blijkt dat het mogelijk is om nieuwe varkensstallen te bouwen die duurzaam en diervriendelijk zijn, goed in het landschap passen maar toch niet duurder zijn dan een standaardstal.

De provincies Noord-Holland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant selecteerden elk een varkenshouder met bouwplannen, provincie Gelderland zelfs twee ondernemers. Zij werden gekoppeld aan een architect en een technisch adviseur. De teams kregen de opdracht een ontwerp te maken voor de nieuwbouw of uitbreiding van het varkensbedrijf, met een hoge ambitie voor dierwelzijn, milieu en architectuur.