Nieuws

Winnaar Rietveldprijs 2011 bekend

De Rietveldprijs 2011 wordt toegekend aan Creative Valley van GENT & MONK architecten. De jury is van mening dat Creative Valley van alle ingezonden projecten het meest verrassend is en als antwoord op een actuele opgave het meeste betekenis heeft.

In tijden waarin meer dan zeven miljoen vierkante meter kantoorruimte leegstaat en bedrijventerreinen achterhaald raken, lijkt het not done om een splinternieuw kantoorgebouw te realiseren. Dat de filosofie over kantoor- en bedrijfslocaties de laatste jaren ingrijpend is veranderd, betekent enerzijds dat er moet worden nagedacht over wat te doen met de gebouwde voorraad. Momenteel gaat de discussie vooral hierover. Maar het betekent ook dat er moet worden nagedacht over hoe kantoorlocaties en bedrijventerreinen er dan wel uit moeten zien. Daarop geeft Creative Valley een overtuigend antwoord. Creative Valley wijkt rigoureus af van de marktconforme kantoorbouw en biedt daarmee een voorbeeldig en nieuw concept. Het ontwerp stimuleert interactie en informele contacten, samenwerken en het delen van faciliteiten, het is een feest om in te werken en te verblijven. Het gebouw is – ondanks zijn weinig verheffende locatie – toch duurzaam, want het trekt mensen, en het zorgt voor verlevendiging van het gebied.

De enorme cortenstalen deur en de gemoedelijke postbussen bij de entree maken al bij binnenkomst duidelijk dat hier iets nieuws gebeurt. Buitenruimte op alle verdiepingen biedt uitzicht op de weidse snelwegomgeving. Een groentetuin op het dak van de parkeergarage en een biologisch restaurant stimuleren andere vormen van bewustzijn. Het is een spannende toekomstvisie op het nieuwe werken, en een staaltje van gedurfd opdrachtgeverschap.

De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd project in de stad Utrecht. Daarbij telt de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving en de bruikbaarheid van de stad.
De jury bestond dit jaar uit Christine de Ruijter (AWG Architecten), Frits van Dongen (Architecten Cie.), Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal) en Donald Lambert (Urbis Stadsontwerp). Zij nomineerde dit jaar vier projecten. Naast de winnaar waren dat: The Wall, VVKH Architecten; Kantoor en woningbouw Het Zwarte Huis, Jan Bakers Architecten; Centrum Muziek XXI/ Muziekhuis, Architecten Van Mourik.