Nieuws

Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2011

De Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) en Electrabel GDF Suez organiseren tweejaarlijks de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie. Deze wedstrijd voor gerealiseerde gebouwen geniet reeds meer dan twintig jaar het vertrouwen van alle architecten die representatief zijn voor kwaliteitsarchitectuur in België.

Naast de publieke sensibilisering rond architectuur brengt de Energieprijs architecten in de aandacht die inspanningen leveren om energie-efficiënte en duurzame gebouwen te realiseren. De uitreiking van de editie 2011 had plaats op dinsdag 25 oktober 2011 in BOZAR te Brussel.

Na een oproep aan alle Belgische architecten werden bijna 280 inzendingen genoteerd voor de Belgische Architectuurprijs. Na een voorselectie kwam de eindjury op 16 juni samen om uit de geselecteerde inzendingen de genomineerden en laureaten te kiezen. De juryleden waren: Carlos Arroyo (Spanje), Vasa Perović (Slovenië) en Rudy Ricciotti (Frankrijk) en de Belgische architecten Chantal Dassonville, Niklaas Deboutte en Ward Verbakel (één per gewest).

Categorie Eengezinswoningen:
Arteconomy in Sint-Eloois-Winkel, transformatie van een vrijstaande woning van architectenbureau 51N4E uit Brussel.
Categorie Meergezinswoningen:
Lofts Rodebroek in Ronse van Volt Architecten uit Gent.
Categorie niet-residentieel privaat:
’s Hertogenmolens in Aarschot, een restauratie en inrichting van een 16e-eeuws molencomplex, van noAarchitecten uit Brussel
Categorie niet-residentieel publiek: twee laureaten met gedeelde prijs
– Lokalen Jeugdbewegingen in Blankenberge van Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche uit Brussel,
– Espace Culturel Victor Jara in Soignies, van het tijdelijke vennootschap L’Escaut-Weinand, Sint-Jans-Molenbeek.

Uit alle inzendingen voor de Architectuurprijs werden door een voorjury zestig realisaties geselecteerd om mee te dingen naar de Belgische Prijs voor Energie in drie categorieën. Op 23 juni heeft de jury, samengesteld uit Ir.Arch. Rik Van Rossen (voorzitter), Ir.Arch. Donald Desmet (Signum + Architects / Mozaïek), Prof.Dr.Ir. Jean-Marie Hauglustaine (Université Liège), Dr.Sc. Georges Timmermans (Directeur CIR Isolatieraad), Ir. Kris van Dingenen (Directeur VEI), Arch. Marc Muylle (Electrabel GDF SUEZ) en Arch. Eddy Vanzieleghem (FAB-Awards) op de zetel van Electrabel te Antwerpen de genomineerden en laureaten voor de Energieprijs aangeduid.

Categorie Eengezinswoningen:
Passiefwoning in Lokeren van BLAF Architecten uit Lokeren,
Categorie Meergezinswoningen:
Ensemble de logements de type passif, à caractère social in Brussel, van R2D2 Architecture uit Forest,
Categorie niet-residentiele gebouwen:
Duurzame renovatie van een Grontmij-kantoorgebouw in Mechelen, van Arteum Architects uit Mechelen.

Ter afsluiting van de prijsuitreiking gaf de firma Wienerberger de prijs voor de “Beste toepassing van Keramische bouwmaterialen” aan Bart Lens van Lens°Ass architecten uit Hasselt voor de renovatie van een hoeve in Gaasbeek. URA architecten wonnen de Veluxprijs voor “Origineel Daglichtgebruik” met het logistiek centrum KOP in Puurs en de “Isolatieprijs” van Rockwool werd voor deze editie uitgereikt aan Buro II uit Roeselare voor sporthal De Zande te Beernem.