Nieuws

Holcim Acknowledgement Prize voor Eethuis

Vorige maand heeft het Nederlandse project EETHUIS een Acknowledgement Prize gewonnen bij de Europese Holcim Awards 2011. EETHUIS is een project van De Stuurlui stedenbouw (Marijke Bruinsma) en Atelier GRAS (Marjan van Capelle en Arjen de Groot).

EETHUIS is een huis en tuin om op te eten en bestaat uit een modulair systeem van steigerbouw in combinatie met kunststof groentenkratten. EETHUIS laat zien dat verticaal groen voor iedereen toegankelijk is; aan de buitenmuur op het balkon of het dak van de tuinschuur.

De jury roemt het sterke concept als kracht van het project; enerzijds een iconisch object en anderzijds de sterke uitwerking. EETHUIS is een project dat discussie over voedsel in de stad aanmoedigt. De mogelijkheid om verticaal gewassen te verbouwen in en daarmee tegelijkertijd ruimte te besparen (de binnenruimte is immers ook te gebruiken), noemt de jury het meest innovatieve onderdeel van het project. EETHUIS draagt bij aan een duurzame maatschappij en levert tevens een meerwaarde op voor de directe leefomgeving.

De jury voor de Holcim Awards 2011 Europe bestond uit Jürgen Mayer H., Jean-Philippe Vassal, Leo Mittelholzer, Marta Malé-Alemany, Kai-Uwe Bergmann, Winy Maas, Lucy Musgrave, Hans-Rudolf Schalcher en Hansjürg Leibundgut.

De Holcim Awards worden elke drie jaar uitgereikt door de Holcim Foundation for sustainable construction in Europa, Azie, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. De competitie is gericht op projecten die niet-conventioneel omgaan met duurzaam bouwen, een bijdrage leveren aan de fysieke –, sociale-, en economische leefomgeving. Daarnaast zijn architectonische uitmuntendheid en een sterke overdraagbaarheid een vereiste.