Nieuws

Kettingreactie van Joep van der Veen en Tom Bokkers winnaar Ymere NAi Prijsvraag 2011

Met het plan ‘Kettingreactie- Parelketting rond een rijk stedelijk mozaïek’ heeft het team van hoofdontwerpers Joep van der Veen en Tom Bokkers de Ymere NAi prijsvraag 2011 ‘New Harloheim’ gewonnen. De prijsvraag stond in het teken van Haarlem-Oost en hoe dit gedeelte van de stad zich kan ontwikkelen tot een wezenlijk onderdeel van de metropoolregio Amsterdam.

Winnend ontwerp Kettingreactie van Joep van der Veen en Tom Blokkers

Het NAi en woningcorporatie Ymere schrijven elke twee jaar een prijsvraag uit voor architectuur, beeldende kunst, landschapsarchitectuur en stedenbouw. New Harloheim is de derde editie van de prijsvraag.  De keuze viel dit jaar op Haarlem vanwege de complexiteit en breedte van de opgave in dit gebied. Mede daarom was de prijsvraag alleen uitgeschreven voor multi-disciplinaire teams, zodat zaken die ver van de architectuur liggen ook aangeraakt konden worden. De organisatie ontving 33 voorstellen, daarvan werden 7 genomineerd en in de tweede fase van de prijsvraag verder uitgewerkt.

In de visie van het winnende team van Joep van der Veen en Tom Bokkers krijgt Haarlem-Oost verschillende kleine impulsen die uiteindelijk een kettingreactie veroorzaken. ‘Kettingreactie’ sprak de jury vooral aan, omdat het inspireert tot verder denken. „Het team heeft oog gehad voor de plaats van het plangebied in de wijdere omgeving en voor het karakter van de regio. Het regelt niet meer dan nodig is. Er blijft ruimte voor de toekomst door het achterwege laten van de gebruikelijke opsplitsing van woonmilieus.”, zo leest het juryraport. Een gedeelde tweede plaats ging naar ‘Ringstad’ van het team van XML Architecture Research Urbanism en ‘Creating Class’ van het team van hoofdontwerper Camila Pinzon Cortes.

De jury bestond uit Ton Venhoeven (rijksadviseur voor de infrastructuur), Max van Aerschot (stadsbouwmeester gemeente Haarlem), Elma van Boxel (ZUS), Ewald Engelen (hoogleraar Politieke Geografie Universiteit van Amsterdam), Mary Hoogerbrugge (merk-/marketingexpert), Maurits Schaafsma (senior Planoloog Airport Development Schiphol Group) en Hans Venhuizen (Bureau Venhuizen).
Het winnende team krijgt een geldbedrag van € 12.500. Het winnende ontwerp wordt vanaf 26 november geexposeerd in het NAi (Rotterdam) en vanaf april 2012 in Haarlem.