Nieuws

Twee Dutch Design Awards voor Rietveld Landscape

Het is een jaarlijks feestje, de toekenning van de Dutch Design Awards tijdens de Dutch Design Weeks. Afgelopen zaterdag werden in Eindhoven maar liefst twaalf prijzen vergeven.

Nadat verschillende selectiecommissies uit totaal 680 inzendingen een voorselectie hadden gemaakt, was het de beurt aan een internationale jury om uit 45 genomineerden winnaars te kiezen. In de categorie Ruimtelijk Interieur ging de prijs naar het ontwerpteam Ronald Rietveld, Erik Rietveld, Jurgen Bey, Joost Grootens, Saskia van Stein, Claus Wiersma, Barbara Visser voor de tentoonstellingsarchitectuur Vacant NL, where architecture meets ideas, de Nederlandse inzending voor de architectuurbiënnale Venetië 2010. In het Nederlandse paviljoen, dat het merendeel van de tijd leeg staat en alleen gebruikt wordt tijdens een biënnale, wordt de leegstand van rijksgebouwen in Nederland aan de orde gesteld.  
In de categorie Ruimtelijke Exterieur ging de prijs naar Rietveld Landscape | Atelier de Lyon voor Bunker 599. Door een snede te maken in een van de bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ontstaat er een 'exploded view' van de bunker en het landschap, die exemplarisch is voor alle andere bunkers langs de NHW.  

De prijs voor de beste Nederlandse vormgeving voor 2011, de Golden Eye, ging naar Daniel Gross en Joris Maltha (Catalogtree) voor Money & Speed: Inside the Black Box. Een ontwerp van een VPRO Tegenlichtdocumentaire van Marije Meerman speciaal voor de IPad.  Marijke van der Wijs ontving de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award en de Beste Opdrachtgever Award werd uitgereikt aan Ahrend.