Nieuws

awg en OKRA winnen ontwerpprijsvraag Wetteren aan de Schelde

In Wetteren moet een voormalig bedrijventerrein een nieuw stuk stad worden. Een ontwerpprijsvraag wordt uitgeschreven. Het team bestaande uit awg architecten en OKRA landschapsarchitecten wint deze.

In 2008 wordt het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Schelde-Landschapspark (IGS-SLP) opgericht, een interbestuurlijke samenwerking tussen 15 gemeenten die gelegen zijn in het gebied tussen Merelbeke en Brasschaat en langs de oevers van de Schelde, de Durme, de Rupel en de Dender. Het doel van de samenwerking is de Schelderegio op de internationale kaart zetten.
Een van de activiteiten is het uitschrijven van de internationale ontwerpprijsvraag Wetteren aan de Schelde uitgeschreven.

Tussen het centrum van Wetteren en het waterfront ligt een verlaten bedrijventerrein van 11.000m2. Ontwerpers wordt gevraagd om met plannen te komen waarin ruimte is voor mix-used en centrum versterkende functies als een toeristisch knooppunt en een nieuwe voetgangersbrug.     
Vier van de 23 gereputeerde architectenbureaus uit binnen- en buitenland die zich inschreven, mogen een gedetailleerd voorstel uitwerken.
 
Over de winnende bureaucombinatie awg architecten – OKRA landschapsarchitecten was de jury het unaniem eens.  In het winnende ontwerp van awg architecten en OKRA landschapsarchitecten wordt de Markt achter de Sint-Gertrudiskerk doorgetrokken tot aan de Scheldeoever en aan de waterkant wordt een kantoorgebouw voorzien voor publieke diensten (bijv. het gemeentebestuur, toeristische diensten of de post).
Op de nieuwe as die het historische gemeentehuis op de Markt met een nieuw kantoorgebouw aan de Schelde verbindt, ontstaat een boeiende wandeling langs de historische kerk en het nieuwe centrum. Een wandeling die eindigt op een uitzichtpunt met panorama’s over de Schelde.
De jury kiest voor dit ontwerp omwille van de attitude, de kwaliteit van het stadsontwerp en de grote architecturale keuzes.