Nieuws

Heijmans wint Gouden Piramide 2011 met Het Funen

De Gouden Piramide 2011 uitgereikt aan Heijmans Vastgoed. De projectontwikkelaar krijgt de rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap voor woonbuurt Het Funen op het voormalige terrein van Van Gend & Loos in Amsterdam. Naast de trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.

Het Funen, Amsterdam

De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries die betrokken zijn bij het architectuurbeleid van het rijk (I&M, BZK, OCW en EL&I). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt. In oneven jaren voor gebiedsontwikkeling en in even jaren voor architectuurprojecten.

Het Funen is gebouwd op een oud industrieterrein op de Oostelijke Eilanden in de bocht van de spoorlijn Amsterdam-Utrecht, tussen de ‘achterkant’ van de aangrenzende Czaar Peterbuurt. Een groot L-vormig appartementengebouw met 305 woningen van stedenbouwkundig ontwerper Frits van Dongen fungeert als visuele en akoestische afsluiting van het gebied. In het autovrije parkachtige binnengebied liggen zestien losse appartementenblokjes met maximaal twaalf woningen ontworpen door NL Architects, DKV Architecten, Erna van Sambeek, Geurst & Schulze, Kuiper Compagnons en Dick van Gameren.

Uit het juryrapport: “Dat de jury erg onder de indruk was van deze inzending zat hem in de eerste plaats in de kwaliteit van de ontwerpen. […] Ook de gemeente Amsterdam verdient het te worden geprezen; die heeft namelijk consequent vastgehouden aan het openbare karakter van de buitenruimte.
Uiteindelijk zijn het de prestaties van de opdrachtgever die door de jury worden gewogen. Ook hier is het oordeel lovend. Het begon in de jaren negentig met de durf […] om op deze achteraflocatie het avontuur aan te gaan (sic!). In 2000 werd IBC overgenomen door Heijmans Vastgoed, dat in het begin nogal huiverig aankeek tegen een project dat in niets leek op wat deze projectontwikkelaar gewend was. Al vlug toonde Heijmans zich echter ontvankelijk en vanaf dat moment heeft men er alles aan gedaan om Het Funen tot een succes te maken. […] Naast een beloning voor gebiedsontwikkeling van een opmerkelijk hoog niveau mag de opdrachtgever deze prijs zien als een aansporing om door te gaan projecten van uitzonderlijke kwaliteit tot stand te brengen.”

Heijmans is een beursgenoteerde onderneming die met circa 8.200 medewerkers en in 2010 € 2,7 miljard omzet de activiteiten vastgoed, woningbouw, utiliteitsbouw, installatietechniek en infra combineert. Heijmans is actief in Nederland, België en Duitsland.
De andere genomineerden voor de Gouden Piramide 2011 waren:
– Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam i.s.m. deelgemeente Feijenoord, Woonstad Rotterdam en Proper-Stok met de gebiedsontwikkeling Katendrecht
– Gemeente Utrecht, Projectbureau Leidsche Rijn met het Máximapark
– Waterschap Regge en Dinkel met de Ecozuivering Kristalbad (Enschede en Hengelo)
– Woonbron Ontwikkelbedrijf I.s.m de gemeente Delft met de projecten Purper en Amber in de Poptahof (Delft)

De jury bestond dit jaar uit: Yttje Feddes (rijksadviseur voor het landschap, voorzitter geen stemrecht), Leo Versteijlen (SITE urban development), Anna Vos (Anna Vos Concepts for Urban Change), Elma van Boxel (ZUS), Co Verdaas (gedeputeerde bij de provincie Gelderland), David Hamers (Planbureau voor de Leefomgeving), en Noël van Dooren (landschapsarchitect).