Nieuws

Zwarte Parel wint Lensvelt De Architect Interieurprijs 2011

De Lensvelt de Architect interieurprijs 2011 is uitgereikt aan Studio Rolf.fr en Zecc Architecten voor het ontwerp van De Zwarte Parel in Rotterdam-Zuid. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 12.000,-.

Zwarte Parel – foto Frank Hanswijk

De Zwarte Parel is een ‘kluswoning’ die is getransformeerd tot een bijzonder architectonisch schouwspel. Klushuizen zijn sterk verwaarloosde woningen die de gemeente Rotterdam voor een laag bedrag verkoopt aan mensen die het gebouw naar hun eigen hand kunnen zetten, met als doel meer draagkrachtige bewoners naar achterstandswijken te trekken. Eigenaar Rolf Bruggink van Studio Rolf.fr bracht samen met zijn voormalige partners van Zecc Architecten nieuw elan in een traditioneel pand en voegt daarmee iets toe aan de buurt. De jury is getroffen door de behandeling van de voorgevel en door de vormgeving van het interieur, dat met weinig geld knap is gemaakt. Ze beoordeelt het interieurontwerp als virtuoos, compleet en ruimtelijk knap. In een verrassende mix van interieur en exterieur, oud en nieuw, staan ruimtelijkheid en continuïteit van open functies centraal.

De andere genomineerden projecten waren:
-HAKA Recycle Office in Rotterdam door Doepel Strijkers Architects
-Kantoor Tribal DDB in Amstelveen door i29 interior architects
-Kunstcentrum Looiersgracht in Amsterdam door moriko kira architect
-Kantoor Rabobank Nederland in Utrecht door en onder supervisie van Sander Architecten

De jury bestond dit jaar uit Kees Rijnboutt (voorzitter, Rijnboutt bv), Diederik Fokkema (directeur Fokkema & Partners), Eleonoor Jap Sam (directeur Jap Sam Books), David van Severen (directeur Office Kersten Geers David van Severen, Brussel) en Harm Tilman (secretaris van de jury, hoofdredacteur de Architect).