Nieuws

Jessica Bridger wint 6e Bakema Fellowship

De Amerikaanse landschapsarchitect Jessica Bridger heeft met haar onderzoeksvoorstel Purchasing Power and Spatial Consequences: A 21st Century Mashup de Bakema Fellowship 2011/2012 gewonnen. In het onderzoek zal ze economische data combineren met ruimtelijke analyse.

Purchasing power, of koopkracht, is de maat voor de waarde van een som geld en geeft aan welke hoeveelheid goederen of diensten ervoor gekocht kan worden. Ze geldt als een graadmeter voor levenskwaliteit. Het onderzoek van Bridger stelt de vraag welke ruimtelijke condities schuilgaan achter deze economische data. Wat zijn bijvoorbeeld de ruimtelijke kwaliteiten van een gemiddeld appartement in Amsterdam vergeleken met die van een soortgelijk appartement in Berlijn?

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft het voorstel van Bridger geselecteerd uit 62 inzendingen, afkomstig uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden Oosten en het Verre Oosten. In een tijd van economische onzekerheid, stelt haar onderzoek vragen bij de relatie tussen de economische discipline en het ruimtegebruik in Europese steden. Het bestuur waardeert de potentie die dit onderzoek heeft om tot een alternatieve blik op de gebouwde omgeving te komen door complementaire kennisgebieden te combineren.

Jessica Bridger is ontwerper, schrijver en redacteur, werkend vanuit Boston en M√ľnchen. In 2005 haalde ze haar Bachelor of Arts bij het Sarah Lawrence College in New York. Twee jaar later richtte ze *VERY MERCENARY op, een onafhankelijk bureau voor werk in de kunst, cultuur en architectuur. Daarnaast behaalde ze in 2009 haar Master of Landscape Architecture aan de Harvard University Graduate School of Design. Sinds 2011 is ze bovendien redacteur bij Topos: The International Review of Landscape Architecture and Urban Design.

De Jaap Bakema Fellowship is een beurs van 10.000 euro voor onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving, dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving.