Nieuws

Karres en Brands en Polyform winnen prijsvraag Kopenhagen

Karres en Brands Landschapsarchitecten en Polyform Architecten hebben samen de internationale competitie voor het herontwerp van de museumtuin van het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen gewonnen.

De inzending ‘SMK tilbage i Parken’ (SMK terug in het park) bouwt voort op het concept van het verbinden van de museumtuin met het park Østre Anlæg, gelegen op de voormalige verdedigingswerken van de stad. Hiermee wordt het SMK op een natuurlijke wijze ingebed in het park waar het zich in de huidige situatie juist van afkeert. De nieuwe museumtuin zal in de toekomst het nieuwe entreegebied vormen voor het SMK en Østre Anlæg.

Het ontwerp nodigt museumbezoekers, kunstenaars en voorbijgangers uit tot een veelzijdig gebruik. Het hart van de museumtuin is een ‘sokkel’, een uniek waterelement dat tegelijkertijd ook als podium voor het museum, het stedelijk leven en andere activiteiten gebruikt kan worden. De tuin krijgt een uitgesproken groen karakter door de ruime grasvelden en de aanplant van inheemse boomsoorten. Het samenspel van de ruimtelijke elementen zorgt ervoor dat de tuin een intermediair wordt tussen collectie, museum, park en stad. De verwachte oplevering van het park is 2013.