Nieuws

Kossmann.dejong wint design prijzen in Londen en Chicago

De tentoonstelling De Laurenskerk; een monument vol verhalen is tweemaal in de prijzen gevallen bij de FX International Interior Design Awards in London. De door Kossmann.dejong ontworpen tentoonstelling werd beloond met twee awards in de categorieën: Museum or Exhibition Space en Public Space. De International Interior Design Association uit Chicago die de IIDA Global Excellence Awards organiseert, maakte vandaag bekend dat De Laurenskerk Rotterdam een eervolle vermelding heeft ontvangen.

De FX Awards zijn prestigieuze internationale interieur prijzen die ieder jaar worden uitgereikt in London. Dit jaar ontving de organisatie meer dan 600 inzendingen uit de hele wereld. Bij de uitreiking waren ruim 1200 internationale genodigden aanwezig. Bijzonder is dat tentoonstelling in de Laurenskerk de enige inzending was die in twee verschillende categorieën werd beloond met een award. De prijzen werden toegekend door twee verschillende jury´s die in hun beoordeling unaniem enthousiast waren.

Quote uit het jury rapport categorie Public Space:
"Excellent, innovate, creative .. Love it!"

Quote uit het jury rapport categorie Museum or Exhibition Space:
"A spiritual and intimate feel to a very large and inspiring face through clever use and animation of the original architectiural features. Referes to ancient practices in a new way."

De IIDA Global Excellence Awards is een jaarlijks wereldwijde interieur design competitie die wordt georganiseerd door de International Interior Design Association uit Chicago. Vandaag werd bekend dat De Laurenskerk Rotterdam een eervolle vermelding in de categorie Cultural/Institutional/Educational heeft gekregen.

De Laurenskerk; een monument vol verhalen is een unieke tentoonstelling op een unieke locatie. Verhalen over het verleden en het heden, leven en dood, het bombardement van de stad, de wederopbouw, maar ook over haar stilte. Er wordt geput uit een geschiedenis van ruim vijf eeuwen. De vaste opstelling is geen tentoonstelling in de traditionele zin van het woord, omdat er geen collectie is om tentoon te stellen. In plaats daarvan worden op een multimediale wijze en met een meervoudig vertelperspectief verhalen verteld. Verhalen die relaties leggen tussen het seculiere en het religieuze. Daarmee wordt het publiek emotioneel en inhoudelijk bij de kerk betrokken. De kapellen spelen de hoofdrol en vertellen ieder een eigen verhaal.

Met de inrichting is een nieuwe narratieve laag aan de architectuur van de kerk toegevoegd. Door de muren te laten spreken, is het gebouw getransformeerd tot drager van de tentoonstelling. Het is daardoor geen tentoonstelling in de ruimte geworden, maar de ruimte zelf wordt de tentoonstelling. Kossmann.dejong realiseerde deze make-over van de Laurenskerk zonder grote ingrepen in de bouwmassa en gaf het gebouw haar geschiedenis terug. De nieuwe inrichting vormt daarmee een belangrijke bijdrage aan de discussie over hergebruik en herinrichting van met name religieuze gebouwen.