Nieuws

Oeuvreprijs Fonds BKVB voor Adriaan Geuze

Adriaan Geuze is onderscheiden met een Oeuvreprijs van het Fonds BKVB. Met de tweejaarlijkse oeuvreprijzen wil het Fonds BKVB kunstenaars, vormgevers en architecten met een bijzondere staat van dienst en een belangrijk oeuvre in de schijnwerpers plaatsen.

De jury prijst Adriaan Geuze niet alleen om de indrukwekkende projecten die hij realiseerde, maar zeker ook om de brede wijze waarop hij zijn talent inzet en de belangrijke positie die hij inneemt bij het agenderen van ruimtelijke onderwerpen.

West 8 is opgericht in 1987. De laatste twintig jaar heeft het bureau zich gevestigd als internationaal team van meer dan vijfenzeventig architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en industrieel ontwerpers. Naast het werk in eigen land als Schouwburgplein in Rotterdam (NL), Borneo-Sporenburg in Amsterdam (NL) zijn er de projecten in grote buitenlandse steden als Kopenhagen, Londen, Moskou, New York, Madrid en Toronto.
Naast Geuze ontvangen ontwerper Paul Mijksenaar en beeldend kunstenaar Daan van Golden dit jaar een Oeuvreprijs van het Fonds BKVB. Daarnaast reikt het fonds een prijs voor kunstkritiek (dit jaar Rudi Fuchs) en de Benno Premselaprijs (Wim van Krimpen) uit.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 40.000 euro.  De jury, die per prijs werd opgedeeld in verschillende samenstellingen, bestond uit:
Ed Annink (Oeuvreprijs vormgeving), Carel Blotkamp (Oeuvreprijs beeldende kunst en Prijs voor de kunstkritiek), Joop van Caldenborgh (Oeuvreprijs beeldende kunst en Benno Premselaprijs), Edwin Oostmeijer (Oeuvreprijs bouwkunst), Ineke Hans (Oeuvreprijs vormgeving en Benno Premselaprijs), Juliette Jongma (Oeuvreprijs beeldende kunst), Arjen Oosterman (Oeuvreprijs bouwkunst en Prijs voor de Kunstkritiek), Timo de Rijk (Oeuvreprijs vormgeving),
Marlies Rohmer (Oeuvreprijs bouwkunst en Benno Premselaprijs).