Nieuws —

Sluijmer en van Leeuwen wint prijsvraag herbestemming Watertoren Rotsoord

bron: Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen

Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen wint de prijsvraag voor de herbestemming van de Watertoren op Rotsoord. Dit bureau mag het markante, 37 meter-hoge, monument aan de Vaartse Rijn, de Watertoren (uit 1906), naar eigen ontwerp verbouwen en herbestemmen. Van de zes geselecteerden, werd hun ontwerp als beste plan geselecteerd.

In het ontwerp van het Architectuurbureau is de buitenkant van de toren ongemoeid gelaten. De ontwikkeling van de toren richt zich op het interieur van de toren. Het gevarieerde programma concentreerd zich met name bovenin de toren. Hiermee wordt de sterkste troef van de toren goed benut: het fantstische uitzicht op de stad.

Het plan behelst onder meer een interieurontwerpbureau met expositieruimte, diverse atelierruimtes, een ZZP-center, een vergaderruimte én een restaurant in de top van de toren. Bovendien zal de toren tot op het dak publiek toegankelijk worden. Om dit complexe programma te realiseren wordt een trappenhuis met lift in de toren toegevoegd.

Met de ontwikkeling van de Watertoren op Rotsoord wordt een ooit voor publiek gesloten industrieel monument permanent opengesteld. Waar generaties lang alleen de buitenzijde als icoon in de wijk zich zullen herinneren, worden nu het interieur en het adembenemende uitzicht een publieke zaak.