Nieuws

Xaveer De Geyter wint opdracht provinciehuis Antwerpen

De provincie Antwerpen presenteerde 6 december het ontwerp voor een gloednieuw provinciehuis. Uit de vijf ontwerpbureaus die in aanmerking kwamen om het nieuwe Antwerpse provinciehuis te ontwerpen, werd het ontwerp van Xaveer De Geyter als beste geselecteerd.

Het winnend ontwerp van Xavier de Geyter.

Het huidige torengebouw is na 40 jaar compleet afgeleefd is, stelde de Antwerps gedeputeerde Marc Wellens (CD&V). “Als de wind slecht staat, dan regent het zelfs binnen. We betalen ons blauw aan energie. Het voldoet niet langer aan de hedendaagse normen rond brandveiligheid. Het is dus eigenlijk onverantwoord om onze administratie in dit gebouw te laten werken.”
De provincie lanceerde via de Vlaams Bouwmeester een Open Oproep voor de ontwerpopdracht. Totaal kwamen er tachtig inzendingen binnen, na twee selectieronden werden vijf bureaus geselecteerd om een voorstel te maken:
Xaveer De Geyter Architectenbureau, Awg architecten, Solid Objectives, T.O.P.office / 1:1 Architecture / Arup, en Miralles Tagliabue EMBT.
    
De architectenbureaus kregen een grote creatieve vrijheid. Alleen de fontein en het voorgebouw moeten behouden blijven. De aanpalende gouverneurswoning wordt onteigend en afgebroken waardoor meer ruimte ontstaat voor groen.
    
Xavier de Geyter over zijn winnend ontwerp in Nieuwsblad.be: ‘Het is een typisch gebouw' [..] de kromming in het ontwerp is niet om speciaal te doen, maar is functioneel. Door het gebouw onderaan breder op te bouwen en te laten wegdraaien, creëren we meer ruimte. Op deze manier is er een oppervlakte van 32.000 vierkante meter beschikbaar. Het gebouw heeft bovendien geen voor- of achterkant omdat je er als bezoeker ronddraait. Dat is belangrijk voor de beleving. Het groen rond het provinciehuis wordt ontwikkeld tot een nieuw openbaar park. Zo hopen we tegemoet te komen aan het gebrek aan groenzones in de stad. Bovendien bouwen we ook nog een ondergrondse parking voor het personeel.'

In 2013 wordt het bestaande provinciehuis aan de Antwerpse Koningin Elisabethlei gesloopt. Een jaar later starten de werken aan de nieuwe toren van bijna zestig meter hoog. In 2016 hoopt de provincie in het nieuwe gebouw te trekken.