Nieuws

de Architekten Cie. ontwerpt satellietstad bij Moskou

de Architekten Cie. heeft een aanbesteding gewonnen voor het ontwerpen van een nieuwe stad in de periferie van Moskou, uitgeschreven door het Russische projectontwikkelingsbureau én bouwbedrijf SU-155.

Naast commerciële ruimten en voorzieningen, zal het te ontwikkelen multifunctionele gebied bestaan uit ca. 15.000 woonunits met in totaal 1.000.000 vierkante meter aan woningen. Het programma varieert van ruime eengezinswoningen en villa's tot sociale woningbouw blokken met een hoge dichtheid.

Geïnspireerd door de landelijke omgeving wordt de kern van het plan gevormd door een uitgestrekt landschapspark dat het te ontwikkelen gebied onderverdeelt in kleinere wijken, terwijl tegelijk de overkoepelende ruimtelijke kwaliteit van het plan wordt versterkt. Het park fungeert als ecologische corridor voor flora en fauna. Daarnaast is het park een natuurlijk filter, door het verzamelen en reinigen van regenwater en dit te hergebruiken voor grijswater, watersport en andere recreatieve activiteiten.

Het al vaker door de Cie. toegepaste gesloten bouwblok, o.a. in Seoul, Korea en Perm, Rusland, wordt gebruikt vanwege zijn flexibiliteit, dichtheid, grootte en vrijwel eindeloze verscheidenheid aan configuraties. Door het duidelijke verschil tussen publiek en privé heeft deze typologie herhaaldelijk aangetoond dat het bijdraagt aan een sterke sociale cohesie en harmonie.

De start van de bouw staat gepland eind 2012 en loopt door tot 2016.

Projectteam: Pero Puljiz, Branimir Medić, Jason Lee, Patrick Koschuch, Raul Forsoni, Hesh Fekry , Joost Kist, Lenka Rezbarikova.