Nieuws

Naar het IFFR

Het Internationale Filmfestival Rotterdam is van start gegaan. Hieronder een – zeker niet volledige – lijst met films die ‘iets’ met architectuur te maken hebben. Geloof de hardnekkige geruchten niet, voor veel films zijn altijd nog wel kaartjes te krijgen. En nog beter, een aantal zijn zelfs gratis.

De überslick Villa Veth van 123DV vormt het decor van de film van Nol King Ruter die te zien is op het IFFR.

Beijing 2003
Met afstand de langste film ooit vertoond in Rotterdam (150 uur!). Een auto met camera rijdt door alle straten binnen de ringweg van het gigantische Beijing. De film is één van vier kunstvideo's van Ai Weiwei, van wie ook de activistische sociale documentaires worden vertoond.
Thu 26 – Sat 4, 12:00 – 20:00. doorlopende voorstelling, Ai Weiwei Café/Power Cut Installations, Karel Doormanstraat 278.

Beijing: The Second Ring
Conceptuele registratie van het verkeer in Beijing. Een document dat de massaliteit van het moderne China vastlegt. En de snelle veranderingen. En het weer. De film is één van vier kunstvideo's van Ai Weiwei, van wie ook de activistische sociale documentaires worden vertoond.
Do 26 – Za 4, 12:00 – 20:00. doorlopende voorstelling, Ai Weiwei Café/Power Cut Installations, Karel Doormanstraat 278.

Beijing: The Third Ring
Nog systematischer dan in Google Street View legt de maker een deel van het overweldigende verkeer in het snel veranderende Beijing vast. Dit keer op zonnige dagen. De film is één van vier kunstvideo's van Ai Weiwei, van wie ook de activistische sociale documentaires worden vertoond.
Do 26 – Za 4, 12:00 – 20:00, doorlopende voorstelling, Ai Weiwei Café/Power Cut Installations, Karel Doormanstraat 278.

Ordos 100
Ordos 100 is een bouwproject van het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron en de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Zij nodigden honderd architecten uit 27 landen uit om ieder één villa van 1000 vierkante meter te ontwerpen voor een nieuwe gemeenschap in Ordos in Binnen-Mongolië. Het ontwerp van de 100 villa’s moest passen in een door Ai Weiwei ontworpen masterplan.
Op 25 januari 2008 kwamen de 100 architecten bij elkaar in Ordos voor een eerste bezoek aan de locatie. De film Ordos 100 documenteert drie bezoeken, tijdens welke het masterplan en het ontwerp van de villa’s afgerond werden. Tot op heden is het Ordos 100-project nog niet gerealiseerd. Vertoond in combinatie met So Sorry.
vr 27 jan 17:15 / za 28 jan 09:45 / zo 29 jan 14:45 in Cinerama, Westblaak

Babeldom
Als in een fictieve documentaire wordt een portret geschetst van een futuristische stad, gedragen door het commentaar van een van haar inwoners. Alleen zijn alle opnames van deze found-footage film ontleend aan hedendaagse architectuur, wetenschap en technologie. De toekomst is het heden.
In meerdere opzichten mag dit gezien worden als het vervolg op Bushs korte film The Rumour of True Things (1996), zij het dat er nu ook een minimalistische, narratieve draad door de hightech beelden is gewoven. Twee geliefden proberen te communiceren, de een vanuit de stad, de ander van buiten de stad. Weerzien met Eurydice?
Do 26 t/m Zo 29 jan, 10:00-17:00, vr tot 20:00 en zo vanaf 11:00 uur, Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25.

Nol King Ruter

Dansfilm over 63-jarige danser, die tijdens een exclusief samenzijn met collega's en vrienden een laatste choreografisch eerbetoon ontvangt.
Derde dansfilm van regisseur Noud Heerkens en choreograaf Ton Lutgerink over de laatste intieme voorstelling van oud-danser Nol King Ruter. Gedurende de dag wordt hem duidelijk dat het lichaam niet oneindig door kan blijven dansen. Woorden worden nauwelijks gesproken, zijn verhaal wordt bijna geheel in dans uitgebeeld. De film is grotendeels opgenomen in de überslick Villa Veth ontworpen door 123DV.
do 02 feb 19:30 Pathé 4 / za 04 feb 15:00 LV 3

Nog andere tips? Laat het ons weten.