Feature —

Servicestation Heverlee

Redactie

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer het servicestation in Heverlee (België) van het ontwerpcollectief ABSCIS Architecten, ingenieursbureau Norbert Provoost en EDV Engineering & Consulting.

heverlee

Wat?
Texaco servicestation. De opdrachtgever Delek Belgium wilde een servicestation met een minimale footprint dat als rustplaats naadloos aansluit bij het achterliggende Egenhovebos. Hij schreef een ontwerpprijsvraag uit die door Abscis architecten werd gewonnen.

Waar?
Langs de E40 bij Heverlee (België)

Wanneer?
2011

Bijzonderheden?
Het zojuist opgeleverde servicestation met een winkel, cafetaria en vergaderruimte, maakt deel uit van een groter, nog in aanbouw zijnde complex bestaande uit een hotel, een tweede servicestation (beide aan de overzijde van den E40) en de omgevingsaanleg.
Uitgaande van de E40 als harde infrastructuuras wordt de verkeersdrukte in het ontwerp verfijnd en afgebouwd van snelwegverkeer tot
parkeerplaatsen en een picknickzone. De zone vloeit in haar beurt over in het omliggende landschap.
Als taakstelling voor het ontwerp heeft Abscis Architecten naast de functionele eisen een aantal uitgangspunten van duurzaam projectbeheer vooropgesteld waaronder de continuïteit van het Egenhovenbos herstellen door het maximaal teruggeven aan de natuur wat eerder werd weggenomen; zo weinig mogelijk ondoordringbare verhardingen gebruiken; en het realiseren van een compact bouwvolume met een duurzame hoofdstructuur en een flexibele lichte nevenstructuur.
Middenin de ‘structurerende groenelementen’, die nog worden aangelegd, bevindt zich het faciliteiteneiland. Het eiland is doorsneden met een voetgangersweg parallel aan het verkeer. Dwars hierop bevindt zich het gebouw; de halte op de snelweg waarbij men even afstand kan nemen van de drukte.
Het gebouw zelf is opgebouwd uit een structuur bestaande uit luifel en dakplaat, gedragen door kolommen in wit zichtbeton die geschrankt zijn opgesteld. Onder deze ‘superstructuur’ worden ‘invulmodules’ geschoven met glazen puien waarop een negatieve zeefdruk van bomen met loof staat geprint.