Nieuws

Archiprix 2011 genomineerd: De School

Aan het water in Amsterdam Noord, biedt een nieuwe school ruimte aan de gewenste vernieuwing van het onderwijs. Een ontwerp van Anna Borisova.

'Books, no matter how scholarly are always biographies of their authors'
Annabel Jane Wharton

Na jaren van verwaarlozing en gebrekkige budgetten, stelt het rapport Tijd voor Onderwijs (2008) van het Dijsselbloem Comité over vernieuwingen in het middelbaar onderwijs, dat onderwijs weer hoog op de politieke agenda staat. Gezien het maatschappelijk belang van dit vraagstuk spannen architecten zich in voor oplossingen die tegemoet komen aan alle eisen die worden gesteld aan de ‘nieuwe school’.

Onze maatschappij, leefomstandigheden en verantwoordelijkheden zijn dramatisch veranderd in de laatste twintig jaar. Nu de school niet meer de enige bron van kennis is, is de vraag welke rol zij heeft in de maatschappij van vandaag. Daarmee wordt het ontwerpen van onderwijsgebouwen een grotere architectonische uitdaging dan ooit tevoren. Hoe kan iemand op een hedendaagse school individualistisch zijn en tegelijkertijd opgaan in een groep? Klaslokalen worden vaak vervangen door leeromgevingen; aula’s zijn pleinen geworden. Heeft het klaslokaal zijn waarde voor de school verloren? En als alle ruimte in een school voor iedereen is, hoe vind je daar dan ruimte voor jezelf?

Het onderwijssysteem in Nederland is zeer divers: naast de traditionelere ‘klassieke’ onderwijsinstellingen, is er keuze uit Britse, Amerikaanse, Islamitische en Montessori scholen. Daarnaast zijn er allerlei vormen van bijzonder onderwijs (privé scholen). De Nederlandse maatschappij staat open voor experimenten in het onderwijs. Dit project maakt daar volop van gebruik en is gebaseerd op mijn eigen ervaringen op school in Sovjet Rusland. Je zou kunnen stellen dat een schoolgebouw het meest invloedrijke gebouw is dat een architect kan ontwerpen. Dit is de omgeving waar karakters en principes worden gevormd.

naam
Anna Borisova
e-mail

opleiding / studierichting
Academie van Bouwkunst Amsterdam / architectuur

mentoren
Don Murphy, Holger Gladys, Heike Löhmann

wanneer begonnen met afstuderen
september 2008

wanneer klaar
juni 2010 (had 6 month off)

favoriete ontwerpers
I  don't have one absolute favorite architect of all times. In different  periods of my life my preferences in design have been changing, not  according to fashion but rather better understanding of influence of  architecture on our life.

favoriete projecten
Interesting question! I have so many, that don't know where to begin. Well, just for the sheer insanity of it, I think Palace of Soviets in Moscow takes the lid. Arguably its the most famous Soviet  neoclassical building which was never realized. And back to reality  would be The Palácio da Alvorada, designed by Oscar Niemeyer (built in 1958); Langen Foundation in Neuss, Germany and Church of the Light in Osaka, Japan – both by Tadao Ando.

wat doe je nu
I'm working at (designed by) Erick van Egeraat as an architect.