Nieuws

junya.ishigami en MAKS I Marieke Kums geselecteerd voor Groot Vijversburg

Het Japanse bureau junya.ishigami+associates en MAKS I Marieke Kums zijn geselecteerd voor de uitbreiding en renovatie van Villa & Park Groot Vijversburg. Ze zullen verschillende projecten realiseren, waaronder een nieuw bezoekerscentrum, een drijvend podium voor muziekoptredens en glazen kassen voor de botanische tuinen. Daarnaast zullen zij het historische landhuis renoveren.

Park Groot Vijversburg, gelegen in Tytsjerk nabij Leeuwarden, is een 19e eeuwse buitenplaats. Het hele jaar door vinden er vele evenementen plaats zoals  (inter)nationale tentoonstellingen, muziekoptredens, kerkdiensten en excursies. Tussen 2012 en 2013 zal het park in grootte verdubbeld worden van 15 tot 30 hectare. Het nieuwe bezoekerscentrum, een drijvend podium voor muziekoptredens en glazen kassen voor de botanische tuinen zijn deel van deze uitbreiding.

Voor het nieuwe bezoekerscentrum wordt een gebouw voorgesteld dat zich aanpast aan het bestaande parklandschap, maar tegelijkertijd ook een nieuw landschap introduceert. Voor het plaatsen van het gebouw werd een locatie gekozen die de impact op de oorspronkelijke omgeving minimaliseert. Het nieuwe gebouw zal vrij en uitgestrekt in het landschap staan, maar zal daarbij een subtiele relatie aan gaan met de bestaande elementen van het park.
Het ontwerp bestaat uit drie lijnen. Deze lijnen, of dunne wanden, zullen de kwaliteiten van de omringende landschappen (de historische villa, de renaissancetuin, de oude vijver en lindelaan) accentueren. De gevels zullen het parklandschap weerspiegelen, zodat het gebouw het park wordt en het park het gebouw.
Het bezoekerscentrum is deels verzonken in het landschap; zacht glooiende hellingen brengen bezoekers van buiten naar het hart van het gebouw, anderhalve meter lager. Zo wordt de visuele impact op haar omgeving verkleind en wordt er een zekere intimiteit gecreëerd in het interieur.

Het bezoekerscentrum en overige projecten zullen in 2014 opgeleverd worden. ABT zal het team van Ishigami en MAKS op alle technische disciplines ondersteunen.
Parallel aan deze projecten zullen LOLA Landscape, Deltavormgroep en Piet Oudolf een uitbreiding van het park realiseren van 15 hectare. Tobias Rehberger, een Duitse kunstenaar, is gevraagd enkele nieuwe kunstwerken te creëren.