Nieuws

NAi wint hoofdprijs Shenzen Biënnale

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft met de tentoonstelling ‘Housing with a mission’ de ‘2011 Shenzhen & Hong Kong Bi-city Biënnale of Urbanism/Architecture Organizer Committee Special Award’ gewonnen. ‘Housing with a mission’ heeft de prijs voor het beste paviljoen gewonnen omdat het de grootste betekenis voor de Chinese architectuurpraktijk had.

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) verzorgde met de tentoonstelling ‘Housing with a Mission’ de Nederlandse inzending op de Shenzhen Architectuur Biënnale 2011. De tentoonstelling toont  met tien maquettes ontwerpoplossingen voor betaalbare huisvesting voor de zogenoemde ‘ant tribe’. De ontwerpen kwamen tot stand in een samenwerkingsproject tussen Nederlandse en Chinese architecten. De samenwerking is voor beide partijen interessant; Nederland deelt kennis op het gebied van sociale huisvesting, China brengt lokale kennis en architectonische expertise in en biedt bovendien uitdagend werk voor de architecten. De ontwerpen worden komend jaar in Beijing gerealiseerd door de Chinese projectontwikkelaar VANKE, partner van het NAi.

‘Housing with a Mission’ biedt antwoord op de vraag wat het effect is van de aanwezigheid van Nederlandse architecten in China en of hun samenwerking met Chinese vakgenoten oplossingen biedt voor de vraagstukken van de Chinese maatschappij.  Het toont het proces van het vinden van een gemeenschappelijke taal in een internationale samenwerking.

‘Housing with a Mission’ vloeit voort uit het Matchmakingprogramma van het NAi, waarin Nederlandse architectuur expertise wordt gekoppeld aan internationale maatschappelijke opgaven. Vanuit deze doelstelling selecteerde het NAi voor dit project vijf Nederlandse (NL Architects, Arons en Gelauff architecten, NEXT architects, KCAP en BARCODE Architects) en vijf Chinese (Urbanus, Standard architecten, NODE, O-Office en CAFA University) architectenbureaus. De architecten hebben voor een door VANKE beschikbaar gestelde site in het noorden van Beijing, gezamenlijk een masterplan ontwikkeld en elk een woonblok ontworpen.