Nieuws —

Studioninedots + HVDN wint besloten prijsvraag voor studentenwoningen

bron Studioninedots, HVDN

Op uitnodiging van woningcorporatie DUWO maakte Studioninedots + HVDN een ontwerpvoorstel voor 140 permanente studentenwoningen voor de campus van de TU Delft. Het gebouw moest een sterke, eigen identiteit en een collectieve ruimte op het dak krijgen. Ook werd gevraag extra regenwateropvang op het dak te realiseren.

Winnend ontwerp Studioninedots en HVDN
Winnend ontwerp Studioninedots en HVDN

Gevraagd werd het programma te realiseren in een volume van 67 meter lang en 5 lagen hoog. Het ontwerp van Studioninedots en HVDN heeft in combinatie met een aanbieding van bouwbedrijf Jan Snel (bekend om zijn containerbouw) de prijsvraag gewonnen. Kenmerkend is de dynamische gevel waarbij de collectieve ruimte een centrale plek in het gebouw heeft gekregen in plaats van op het dak. Hierdoor is een interactieve relatie tussen de bewoners, het gebouw en zijn omgeving ontstaan en kan het dak volledig met mos-sedum worden beplant.

Het volume is in de basis opgebouwd uit een centrale corridor met aan twee zijden studentenwoningen. Op strategische plekken zijn een aantal woningen verwijderd. Doordat de studentenwoningen afzonderlijk van elkaar zijn geïsoleerd en afzonderlijk constructief zijn opgebouwd, kon in het ontwerp vrij worden bepaald waar dit zou gebeuren. De open ruimte die zo gecreëerd is geeft het gebouw de gewenste transparantie die zorgt dat de achtergelegen binnenhoven hun relatie met de Balthasar van der Polweg behouden.

Door aan beide kanten van de corridor een verschillend aantal woningen te verwijderen ontstaat een levendige en onverwachte doorsnede met een overdekte entree en een centraal gelegen overdekte collectieve buitenruimte. Aan de zuidzijde zijn meer woningen verwijderd zodat het zonlicht tot diep in het gebouw kan komen. Een ruime trap verbindt de verschillende lagen met elkaar als één doorlopende collectieve buitenruimte. Deze centraal gelegen gezamenlijke buitenruimte vormt het hart van het gebouw. De houten bekleding geeft een warme uitstraling en een sterke identiteit aan het gebouw.

Om het beeld van eenvoudig repetitie van de woningen te voorkomen en een extra gelaagdheid te introduceren wordt rondom de collectieve buitenruimte een geperforeerde volkern platen gevel toegepast.
Naar alle waarschijnlijkheid zal het nieuwe woongebouw begin 2013 worden opgeleverd.