Nieuws

Amicitia Leeuwarden, Brusselse Modelwijk Laken, BBL kantoor Brussel en hoofdkantoor DHV Amersfoort bekroond met Benelux Aluminium Award

Op 6 maart ontvingen vertegenwoordigers van 4 renovatie projecten de Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren. De Nederlandse projecten kregen de trofee met bijbehorend certificaat uit handen van Fred Schoorl, directeur van de Bond van Nederlandse Architecten BNA. De Belgische winnaars kregen deze prestigieuze prijs uitgereikt door Benjamin Denef, architect van DMOA en Award winnaar in 2009.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Renovatiebeurs 2012 in de Brabanthallen in Den Bosch. Uitgereikt werden twee Awards in respectievelijk Woningbouw en Utiliteitsbouw en een viertal extra prijzen.

Categorie Woningbouw
In deze categorie kwam de Jury tot een ex-aequo oordeel waardoor zowel een sociaal woningbouwproject als een commercieel appartementencomplex tot winnaars zijn uitgeroepen. Beide projecten zijn van een gelijk – hoog – niveau maar tonen dermate verschillende facetten en marktspecifieke kenmerken van duurzaam renoveren dat aan beide projecten een Award is toegekend.

Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 Sociale Woningbouw: Modelwijk Laken,  Brussel, Inzender Vermat ramen en zonwering, Herentals (B)

Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 Commerciële Appartementenbouw: Amicitia, Leeuwarden, Inzender De Gevelgroep, Drachten
Toelichting van de jury: Het traditionele kantoor- annex winkelgebouw, dat de sinistere bijnaam “het lelijkste gebouw van Leeuwarden” droeg, is door deze renovatie getransformeerd tot een fraai, gezichtsbepalend woon/winkelcomplex in het hart van de stad. De Jury erkent vooral de voorbeeldfunctie die van deze renovatie uitgaat. Door dit project wordt zichtbaar gemaakt welke mogelijkheden er zijn om de in Nederland alomtegenwoordige massieve en gedateerde woon/winkel- en werk/winkelcomplexen te behouden en in een geheel nieuwe vorm te gieten.

Categorie Utiliteitsbouw
In deze categorie kwam de Jury – na 3 stemronden – eveneens tot een ex-aequo oordeel. Ook hier is sprake van een tweetal projecten die zich onderscheiden maar totaal verschillend van karakter zijn.
Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 Historisch-monumentale gebouwen: Bond Beter Leefmilieu, Brussel, Inzender FMP+, Duffel (B)
Toelichting van de jury: 'Bijzonder aan dit gebouw is de zeer geslaagde renovatie en integratie van het gebouw in de stedelijke omgeving. Een bijzonder aspect aan dit project betrof de eis van de opdrachtgever om alle bestaande ramen uit te breken en te vervangen door nieuwe performante aluminium ramen gemaakt uit het schroot van de oorspronkelijke. Alhoewel de inzamelingsgraad – het criterium voor het duurzaam gebruik van materialen voor de toekomstige generaties – hier de 100% heeft benaderd, is er nog steeds een toenemende vraag naar aluminium en ook een grote nood aan schroot  en diende bijgevolg primair materiaal te worden toegevoegd. Zodoende kon door een zorgvuldige tracering van afbraak tot hersmelten, extruderen en isoleren tot moderne aluminium venster- en deursystemen een certificaat met een gegarandeerd project  65%  recyclage gehalte worden afgeleverd, een zeer mooi resultaat.'

Winnaar Benelux Aluminium Award 2011 Kantoren: DHV kantoor, Amersfoort, Inzender Hermeta gevelbouw, Asperen
Toelichting van de jury: Dit gebouw is getransformeerd van een – in zijn tijd toch bijzonder – maar thans gedateerd kantoorgebouw uit de jaren zeventig tot een modern en energiezuinig kantoorpand, dat door deze renovatie weer geheel in de 21e eeuw past.
Dit kantoorpand kenmerkte zich in zijn oude toestand door één van de eerste toepassingen van het concept “kantoortuin”. Door de toepassing van aluminium profielen en plaatwerk in een transparante glazen gevel met een bijzondere spouwconstructie heeft dit gebouw mede een enorme sprong gemaakt in energiezuinigheid.  Het energielabel ging van G naar A. Daarnaast heeft de keuze van aluminium in de voorzetgevel ook aangetoond dat constructietechnische problemen kunnen worden opgelost i.c. het opvangen van het bijkomende gewicht van de beglazing door een 3-dimensionele samenwerking tussen de verschillende alu-geveldelen; door voor dit lichtgewicht materiaal te kiezen. Met deze keuzes heeft DHV aangetoond dat met de juiste materialen en technieken renovatie een meer dan gelijkwaardig alternatief voor sloop en nieuwbouw is.

Extra prijzen voor speciale prestatie
Winnaar van de extra prijs voor Renovatie Producten: Perronoverkapping, CS Utrecht, inzender SAPA Building Systems, Breda
Winnaar extra prijs voor Deuren en Ramen: Lofts Rodebroek, Ronse, inzender Volt architecten, Gent (B)
Winnaar extra prijs voor Gevels en Daken: CAK Office Building, Den Haag, inzender KCAP architects & planners, Rotterdam
Winnaar extra prijs voor Energy Efficiency: Empress Court ,Brussel, inzender Hegge, Hamont-Achel (B)

De Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren is een tweejaarlijkse prijs, die gezamenlijk is uitgeschreven door het Aluminium Centrum en de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) in Nederland, het Aluminium Center Belgium en de Federatie van Aluminium Constructeurs (FAC) in België. Partnerorganisaties Slimbouwen, AluEco, VAS-Vereniging Aluminium Systeemleveranciers en anderen ondersteunen de Award organisatie. Gekozen is voor Renovatie omdat in deze sector van de bouwmarkt het gebruik van aluminium nog onderbelicht is. Dankzij de vormvrijheid en kleurmogelijkheden is aluminium een hip en sprankelend materiaal voor de architect. Bovendien is aluminium onderhoudsarm, energiebesparend en 100% recyclebaar.

Prof. Jan Brouwer is voorzitter van de onafhankelijke Belgisch-Nederlandse jury voor de Benelux Aluminium Award 2011 voor Duurzaam Renoveren.  Jan Brouwer, architect en voormalig hoogleraar architectuur en adviseur van de Rijksbouwmeester in Nederland en voormalig voorzitter van de BNA.