Nieuws

Luchtsingel wint Stadsinitiatief Rotterdam

Rotterdammers hebben de afgelopen twee weken gestemd op hun favoriete Stadsinitiatief. De Luchtsingel van het architectenbureau ZUS kwam als winnaar uit de bus. Dat werd gisteravond bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Rotterdamse Schouwburg.

Het eerste stukje (foto: ZUS)

Kristian Koreman en Elma van Boxel van ZUS: ‘ We voelen ons enorm vereerd dat de Rotterdammers ons idee zo’n warm hart toedragen. Maar we voelen ook een grote verantwoordelijkheid richting de Rotterdammers. We gaan ervoor zorgen dat het vervolgtraject zo inzichtelijk en transparant mogelijk wordt.’

Na deze overwinning ligt de bal wat betreft Van Boxel en Koreman bij de gemeente. Zij wachten af tot het stadsbestuur en de politiek meer inzicht geven in wat de vervolgstappen zullen zijn.

Vanaf 20 april is de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) voor publiek toegankelijk. De Luchtsingel speelt ook in dat project een rol. Tijdens de IABR zal ZUS een persconferentie houden waarin de complete plannen voor de Luchtsingel worden gepresenteerd.

De Luchtsingel is een 350 meter lange voetgangersbrug vanaf Centraal Station naar Delftsepoort en de Hofbogen, het oude spoorviaduct waarin nu winkels en bedrijfjes zijn gevestigd. De brug vormt een ketting van nieuwe plekken en maakt van Hofplein weer een levendig gebied met onder meer een hertenkamp en buitenbioscoop. De Luchtsingel wil de start zijn van een nieuw hart voor Rotterdam: jong, ondernemend, cultureel en innovatief.

Gemeente Rotterdam riep het Stadsinitiatief in het leven om iedereen die een idee heeft voor de stad een kans te bieden dit plan uit te voeren. Aan het Stadsinitiatief is een budget van 4 miljoen euro verbonden.