Nieuws

Nederlands-Zwitsers team wint prijsvraag in Zwitserland

In 2011 schreef de gemeente Rapperswil-Jona een prijsvraag uit voor een ontwikkelingsvisie van zijn belangrijkste stads- en verkeerscorridor ‘Neue Jonastrasse’. De stad Rapperswil-Jona, 35km ten oosten van Zürich, behoort tot de sterkst groeiende gemeenten van de agglomeratie Zürich. Vijftien interdisciplinaire teams, waaronder verschillende Duitse, Franse en Nederlandse bureaus, schreven zich in voor deelname, waarvan vier bureaus uiteindelijk werden uitgenodigd. Twee teams, waaronder het team rond het jonge Nederlands-Zwitserse ontwerpbureau Van de Wetering Atelier für Städtebau, krijgen nu de opdracht hun ideeën verder uit te werken.

De kaarsrechte Neue Jonastrasse wordt in het plan van Van de Wetering tot brede stadsboulevard getransformeerd en zal uitgroeien tot een katalysator voor verdere ontwikkeling en verdichting van de stad Rapperswil-Jona. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is het 'stadsperron'. Hiermee kan het treinstation van Jona met een eenvoudige ruimtelijke ingreep tot stedenbouwkundig scharnier tussen verschillende wijken en landschapselementen ontwikkeld worden. Met een nieuwe westelijke toegang, de ruimtelijke integratie met de Neue Jonastrasse en de reorganisatie van een belangrijk verkeersknooppunt zijn voor het stationsgebied volledig nieuwe ontwikkelingsperspectieven ontstaan.

De opdracht zal leiden tot een algemeen masterplan en de uitwerking van een veelheid aan deelprojecten langs de Neue Jonastrasse. De ontwikkeling van het stationsgebied van Jona, met onder meer een nieuw hoogbouwcluster, behoort daarbij tot de grootste uitdagingen.