ArchiNed

De kritische, onafhankelijke website van de Lage Landen over architectuur en meer

Zoeken
Nieuws — 01.03.12

Prijs voor ontwerp van studio Landlab en buro Stramien in Antwerpen

bron Landlab

Het gemeentebestuur van Antwerpen heeft de eerste prijs Publieke Ruimte 2012 België gewonnen met een gezamenlijk ontwerp van studio Landlab uit Arnhem en buro Stramien uit Antwerpen.

Het winnende ontwerp betreft een herontwerp voor de Driekoningenstraat/Statiestraat de belangrijkste winkelstraat in Berchem. De 1000 meter lange winkelstraat is uitgevoerd met verschillende soorten natuursteen en markante zitelementen. Het wegdek is van asfalt om geluidsoverlast tegen te gaan. Aansluitend aan de herinrichting van de winkelstraat zijn ontwerpen gemaakt voor het stationsplein Berchem en het Jochemsplein.
Opvallend in de Driekoningenstraat is de eigen identiteit die werd gecreëerd in het straatbeeld. Zitbanken, een elektriciteitscabine en drie ‘tronen’ zijn uitgevoerd in terrazzo met een mozaïek in tegelmotief. Het is een duidelijke verwijzing naar de tegelvloeren in de vele oude burgerwoningen in deze wijk.
‘Kwaliteit in de openbare ruimte gaat over méér dan de inrichting van straten, pleinen en parken. Kwaliteitsvolle en duurzame publieke ruimten zijn een hefboom voor maatschappelijke, economische en ruimtelijke ontwikkelingen.’ (uit juryrapport Steunpunt Straten).

Tags
  • landschap
  • stedenbouw
Links
Print