Feature

Recreatiewoning Breukelen

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer een recreatiewoning in Breukelen van 2by4-architects

Waar?
Loosdrechtse Plas, Breukelen

Wat?
Op een eiland van 5 bij 100 meter heeft 2by4-architects een recreatiewoning ontworpen die de landschappelijke context gebruikt en binnenlaat. Subtiel probeert de woning zich in te passen en via de volledig transparante kopgevels een kader te vormen dat landschap tegelijkertijd onderbreekt en continueert.

Waarom?
De opdrachtgever had de wens een compacte recreatiewoning te realiseren met alle gemakken van een reguleer woonhuis.

Wanneer?
2012

Bijzonderheden?
Om de ruimte geheel open te kunnen houden zijn programma’s als douche, toilet, keuken en bergruimte in ge├»ntegreerd in een van de zijwanden. Deze wand vormt een groot meubelstuk die zich aanpast naar gebruik en functie.
Een ander bijzonder element is de noordgevel. Deze kan voor de helft open gevouwen worden waardoor de vloer van het huisje naadloos doorloopt tot aan het water. Van binnenuit zorgt de open gevel voor een panoramisch uitzicht op de natuurlijke omgeving. Op een warme dag laat de open gevel verkoelende lucht van het water binnen.
De materialisering is eenvoudig gehouden en minimaal gedetailleerd. De glazen kopgevels bestaan uit een stalen frame met verlijmd glas omkaderd door een witte lijst die het interieur doorzet naar buiten. De vloer bestaat voor de helft uit steigerdelen die van buiten doorlopen naar binnen en zo voor een uitnodigend gebaar zorgen. De andere helft van de vloer bestaat uit een verhoogde witte gietvloer die als klein podium functioneert dat zweeft boven het eiland en uitzicht geeft over het achter het eiland gelegen landgoed. Het dak en de zijgevels bestaan uit zwarte houten rabbatdelen. Door het dak en de zijgevel in een identiek materiaal uit te voeren ontstaat er een beeld van eenvoud en harmonie.