Nieuws

Birgit Donker nieuwe directeur Mondriaan Fonds

Birgit Donker, journalist en voormalig hoofdredacteur van NRC Handelsblad, wordt per 1 juli 2012 directeur van het nieuwe Mondriaan Fonds, het landelijk stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed dat ontstond uit de fusie van het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting.

Birgit Donker (1965) is momenteel kunstverslaggever bij NRC Handelsblad, nadat ze deze krant tussen 2006 en 2010 heeft geleid als hoofdredacteur. Donker studeerde Nieuwe en Theoretische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, journalistiek aan de École Superieure de Journalisme te Parijs en volgde de postdoctorale studie 'Analyse du monde actuel', eveneens te Parijs.

Donkers grote affiniteit met kunst en cultuur is gebleken uit haar journalistieke werk en nevenactiviteiten als haar bestuurslidmaatschap van de Pierre Baylestichting ter bevordering van cultuurfilosofische reflectie. Zij is vertrouwd met de kunstwereld en beschikt over veel managementervaring. De Raad van Toezicht van het Mondriaan Fonds meent in Donker de persoon te hebben gevonden die, goed geïnformeerd en vanuit een open houding, een visie en nieuw beleid voor de toekomst kan ontwikkelen.

De fusie van het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting biedt volgens Donker kansen. "Het geeft de mogelijkheid een meer samenhangend beleid te voeren ten aanzien van de creatie van nieuw werk door kunstenaars en de presentatie ervan door instellingen."