Nieuws

BNA Gebouw van het Jaar 2012 Regio Zuid: Het Arresthuis in Roermond

Het Arresthuis in Roermond van Engelman Architecten heeft de regionale voorronde van de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012 gewonnen.

Het Arresthuis in Roermond van Engelman Architecten (fotograaf: Frank Eggels)

Uit het juryrapport: 'Naast zorgvuldigheid op alle schaalniveaus en liefde voor details, is de jury onder de indruk van het evenwicht tussen respectvol omgaan met de geschiedenis en lef. In het negentiende-eeuwse cellenblok vindt de jury de minimale, doeltreffende ingrepen briljant.' De winnaar ontving uit handen van BNA-directeur Fred Schoorl de speciale Gebouw van het Jaar-plaquette; een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft.

De jury bestond uit voorzitter Pim van der Ven (Juli ontwerp en advies), Aldo Vos (Broekbakema architecten), Ellen Schild (Studio Groen+Schild), Sietske Heddema (hoofd stedebouw en cultuurhistorie gemeente Apeldoorn) en Eveline Paalvast (Architectuurcentrum Aorta). Zij nomineerden naast de winnaar de Herbestemming St. Josephkapel in Eindhoven (Bo.2 Architectuur en Stedebouw) en Kindercampus de Vuurvogel in Tilburg (Grosfeld van der Velde architecten uit Breda). Verder kende de jury een eervolle vermelding toe aan het project Afscheidsruimte begraafplaats 'De Oude Landen' in Nuenen (Van den Pauwert architecten).

Het winnende en de genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio's, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012, die op 16 mei in Amsterdam wordt uitgereikt. Daarnaast kan iedereen nog tot en met 30 april stemmen voor de publieksprijs, die de BNA dit jaar voor het eerst organiseert.