Feature

De Noorderparkbar

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox dit keer de Noorderparkbar in Amsterdam van Bureau SLA en Overtreders W.

foto Jeroen Musch

Wat?
De Noorderparkbar is een koffiebar in het Noorderpark in Amsterdam Noord. Het is het eerste 100% marktplaats-gebouwtje van Nederland: alle materialen werden tweedehands gekocht op marktplaats.nl. De bar is ontworpen en gebouwd door Bureau SLA en Overtreders W als uitbreiding van de Noorderparkkamer, de culturele huiskamer van de buurt. Op woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag kan je er koffie en thee drinken.

Waarom?
Het eerste paviljoen van de Noorderparkkamer werd te klein voor alle activiteiten die er worden georganiseerd. Er was behoefte aan uitbreiding. Bureau SLA en Overtreders W maakten samen een schetsontwerp voor een koffiebar van tweedehands bouwmaterialen, gekocht op marktplaats.nl. Dat past goed bij de Noorderparkkamer: hergebruik, creatief omgaan met wat voor handen is, is er aan de orde van de dag. De bar is niet alleen een ontmoetingsplek nu hij af is, tijdens de bouw zijn er al tientallen ontmoetingen geweest met verkopers van de bouwmaterialen. De verhalen die zij vertelden over de herkomst van de materialen zijn verzameld op de website www.hetkomtaltijdgoed.nl .

Het spannende van het project was dat materiaal kopen, ontwerpen en bouwen gelijk op gingen. Het was onmogelijk vooraf een definitief ontwerp te maken, het aanbod op marktplaats.nl verandert immers constant. Pas als je iets gekocht hebt, weet je zeker dat je het kan gebruiken, en dan moet het ook gebruikt worden. De constructieve basis van de bar wordt gevormd door 3 gestripte units van een tijdelijk ziekenhuis. Een unit heeft nieuwe gevels gekregen met ramen en een dak van lichtkoepels, hierin zit de bar en twee toiletten. De andere twee units omlijsten, op elkaar gestapeld, het terras. De Noorderparkbar is voorzien van grote houten luiken waarmee het ’s avonds afgesloten kan worden. Het hout van de luiken werd gebrand om het te verduurzamen.

De eerste marktplaats-aankoop was een tweedehands vrachtwagen, om door heel Nederland de spullen te kopen. Daarna volgden de noodunits, 42 raamkozijnen, een paar honderd meter hout, 55 liter verf, twee toiletpotten en nog veel meer materiaal dat was overgebleven van verbouwingen of verkeerd was ingemeten. De binnenwanden van de bar zijn gemaakt van hout van een reusachtige transportkist waarin een melkpakkenvulmachine voor Campina uit China naar Nederland vervoerd werd, het hout van de luiken kwam uit de inboedel van een failliete bekistingsfabriek.
Na 7 maanden met vijf man (m/v) verzamelen en bouwen is de bar eind maart in gebruik genomen.

Waar?
In het Noorderpark in Amsterdam Noord, naast de Noorderparkkamer. Je kunt er komen door op de Wingerdweg tegenover nr 185 het park in te gaan.