Feature

IABR, ZigZagCity, Motel Mozaique… er is altijd wat te doen in Rotterdam

Dit weekend opent de vijfde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Thema van deze editie: Making City. De belangrijkste activiteiten vinden plaats in het NAi en in en om het Schieblock. Tegelijkertijd wordt de eerste editie van het architectuurfestival ZigZagCity geopend, met diverse activiteiten op de route tussen beide biënnalelocaties. Om het weekendje Rotterdam te completeren is het centrum van de stad ook nog eens de locatie van verschillende muziek-, kunst- en theateruitvoeringen in het kader van het festival Motel Mozaique. ArchiNed zet de belangrijkste activiteiten en adressen op een rijtje.

Making City
De hoofdtentoonstelling van de IABR is te zien in het NAi. De tentoonstelling Making City wordt gedomineerd door drie thema’s: economie, ecologie en demografie, die ieder weer onderverdeeld zijn in subthema’s. Hierbinnen zijn dertig onderzoeksprojecten – rijp en groen – gerangschikt: zeven nationale projecten in het kader van het door de Nederlandse overheid geïnitieerde Atelier Making City en 23 zogenaamde ‘countersites’, projecten die zijn geselecteerd uit meer dan driehonderd inzendingen die binnen kwamen na een open oproep. Binnen de door Kossmann.dejong strak ontworpen hoofdopzet waren alle deelnemers vrij om te doen wat ze wilden. Het resultaat is een vrolijke kakofonie van (bewegende) beelden, maquettes en alle andere presentatievormen die men maar kan bedenken, én een nauwelijks te bevatten hoeveelheid informatie. Een ieder die werkelijk alles wil lezen, bestuderen en de video’s wil zien, wordt aangeraden daar een paar dagen voor uit te trekken.

Smart Cities – Parallel Cases II
Een aantal verdiepingen hoger wordt de door de Nederlandse Academies van Bouwkunst georganiseerde en aan de IABR gelieerde tentoonstelling Smart Cities – Parallel Cases II getoond. De zeer sober vormgegeven tentoonstelling toont projecten van 24 onderwijsinstellingen uit de gehele wereld. Projecten die iets te maken hebben met het thema Smart City. Waarbij smart niet uitsluitend begrepen moet worden als technologische vindingen. Ook een onderzoek dat een actuele problematische situatie in kaart brengt om een debat tot stand te brengen wordt als smart gezien.

Test Site Rotterdam
De IABR bestaat behalve uit de hoofdtentoonstelling Making City ook uit drie zogenaamde Test Sites: Istanbul, São Paulo en Rotterdam, locaties waar ‘Making City’ onder auspiciën van de IABR in praktijk wordt gebracht. De voorlopige resultaten van de Test Sites São Paulo en Istanbul zijn op de hoofdtentoonstelling te zien, Test Site Rotterdam is live te bezoeken in het Schieblok en omgeving en heeft betrekking op mogelijke tijdelijke en alternatieve programma’s voor een gebied in transitie. Het meest visuele en in het oog springende onderdeel is I/We/You make Rotterdam. In de omgeving van het Schieblok is een netwerk van gele zebrapaden uitgerold die de route van een luchtbrug in aanbouw weergeven. Een verloederde parkeerplaats is opnieuw ingericht en een informele Biergarten popt-up bij mooi weer. I/We/You make Rotterdam bestaat uit 18 grotere en kleinere interventies die gereed zijn, dan wel in de komende twee jaar gerealiseerd gaan worden.
Zie www.imakerotterdam.nl
Design as Politics is een bescheiden tentoonstelling in de Minimall die gemaakt is door de gelijknamige TU Delft leerstoel. OMA/AMO-achtige 3d collages tonen de constante strijd die in steden woedt tussen geld, macht, commercie, cultuur en religie.
Zie designaspolitics.wordpress.com
Het derde en laatste onderdeel van Test Site Rotterdam is de Riverclub Gallery. Een voormalige nachtclub is verbouwd tot galerie. Gedurende de IABR zal hier iedere maand een tentoonstelling te zien zijn, te beginnen met Making Douala 2007-2013, een reizende tentoonstelling over de openbare ruimte in Douala (Kameroen). Voor juli staat de tentoonstelling Grand Prix du Sud gepland; de beste stedelijke ideeën voor Rotterdam Zuid. (Het programma voor juni en augustus moet nog ingevuld worden, suggesties kunnen gemaild worden naar [email protected]// )
Zie icuartprojects.wordpress.com

Making Almere
Even buiten Rotterdam ligt Almere, waar de door het INTI georganiseerde tentoonstelling Making Almere te zien is. Een tentoonstelling over het ontstaan en de toekomst van Almere.
Zie www.makingalmere.nl

Route Zigzagcity

ZigZagCity
Gelijktijdig met de openingsweken van de Biënnale vindt van 20 april tot en met 6 mei in Rotterdam ook de eerste aflevering van het architectuurfestival ZigZagCity plaats. Tussen de twee biënnalelocaties, het NAi en de Test Site Rotterdam (omgeving Schieblock), is een zigzagroute uitgezet langs ‘verborgen’ plekken in het Lijnbaankwartier. De route begint (of eindigt) op de top van de Hofpoort, het voormalige Shellgebouw, met 360 graden uitzicht over de stad en een mini-koffiebar. En route zijn door ontwerpers en kunstenaars interventies gerealiseerd. De belangrijkste belevenissen zijn: een natuurroute door de Ammanstraat, een levende vitrine op de Lijnbaan, een ruimtelijke installatie van Observatorium op de Jan Evertsenplaats, een zeepsoppaviljoen van Dus Architecten op de Karel Doormanhof en een door Iris Schutten gerealiseerde  relaxruimte op de rommellocatie van de Boomgaardhof. Verder zijn er kunstschapen te bezichtigen, kan de bezoeker op onverwachte plekken locatietheater tegenkomen en zijn er verschillende kleine tentoonstellingen ingericht. De route kan op eigen gelegenheid worden gelopen, maar wie zich speciaal wil laten begeleiden of op zoek is naar bijzondere ervaringen kan terecht bij het reisbureau ZigZagTravel op de Karel Doormanstraat. Zie voor het volledige programma en de aanbiedingen van ZigZagTravel de website www.zigzagcity.nl

Motel Mozaique
En of dat allemaal nog niet genoeg is, sluiten ZigZagCity en de IABR ook nog aan op het jaarlijkse festival Motel Mozaique. Motel Mozaique organiseert in het weekend van 19 tot 22 april op verschillende locaties in het centrum een groot aantal kunst-, muziek en theaterevenementen. Zie website www.motelmozaique.nl