Nieuws

WE architecten wint ontwerpwedstrijd Warmtehub

WE architecten is door het Warmtebedrijf Rotterdam geselecteerd om hun ontwerp voor de Warmtehub tussen de Brielselaan in Rotterdam en de Maashaven te laten uitvoeren. Het gebouw speelt vanaf 2013 een sleutelrol in de Nieuwe Warmteweg, het toekomstige leidingnet dat restwarmte uit de haven naar de stad brengt.

Het Warmtebedrijf Rotterdam legt in 2012 en 2013 een netwerk aan dat restwarmte – veelal afkomstig van industrie in de Rotterdamse haven – naar huishoudens en bedrijven in de regio transporteert. Een groen project dat bijdraagt aan een gezonde lucht in de hele regio Rijnmond. De warmtehub aan de Brielselaan is een centraal punt dat pieken en dalen opvangt in de warmtedistributie. Het gebouw zal door zijn omvang voor veel mensen duidelijk zichtbaar zijn. Dat maakt dat het Warmtebedrijf Rotterdam waarde hecht aan een gebouw dat niet alleen functioneel en betaalbaar is, maar ook duidelijk bijdraagt aan de uitstraling en het gebruik van de omgeving.

De locatie die nu nog wordt gedomineerd door industriële activiteiten transformeert in de toekomst naar een gebied met een mix van wonen en werken. Het ontwerp van WE Architecten legt de verbinding tussen de woningen in de Tarwebuurt en het open uitzicht aan de Maashaven. Een ‘gevouwen’ dak en vloer koppelen de twee hoofdonderdelen – een buffertank van 16m hoog en een warmteoverslagstation – tot één samenhangend gebouw. Bijzonder is dat er zo een verblijfsplek met uitzicht op de Maashaven wordt gecreëerd: het dak zorgt voor een prettige schaal om onder te verblijven.
De warmtehub is zo vormgegeven dat het allereerst een fijne plek is waar je kan genieten van het uitzicht terwijl je wacht op de watertaxi. In de toekomst sluit het naadloos aan op de geplande boulevard. Het kan dan ruimte bieden voor buurtactiviteiten en zo meehelpen de boulevard te activeren.

Het gebouw verhult de techniek niet en heeft een robuust havenkarakter, onder andere door het gebruik van stelconplaten, Reglit glazen panelen en geprofileerde platen van corten. De contrasterende witte buffertank wordt als monumentaal element omarmd door het dak. Om de duurzame werking van de warmtedistributie in de buurt tastbaar te maken, laten LED-lampjes op de tank zien hoeveel woningen gebruik maken van de restwarmte. De warmtehub is hiermee niet alleen een noodzakelijk technisch station maar ook een lichtbaken aan de toekomstige boulevard.