Nieuws —

BNA Gebouw van het Jaar 2012: Villa 4.0 van Dick van Gameren Architecten

bron BNA

Villa 4.0 in Naarden van Dick van Gameren Architecten is het BNA Gebouw van het Jaar 2012. Juryvoorzitter Roel Steenbeek (Ymere) maakte vandaag de winnaar bekend, geselecteerd uit veertien projecten die eerder in regionale voorronden zijn genomineerd. ‘De ruimtelijk buitengewoon aantrekkelijke villa is het ultieme huis voor zijn bewoners om in te wonen, te leven, te spelen en te werken,’ aldus de jury.

Villa 4.0 in Naarden, ontwerp Dick van Gameren Architecten. foto Marcel van der Burg
Villa 4.0 in Naarden, ontwerp Dick van Gameren Architecten. foto Marcel van der Burg

Villa 4.0 is de uitkomst van een transformatie van een al twee keer eerder verbouwde, onooglijke, jaren zestig bungalow. Met een aantal even vanzelfsprekende als radicale ingrepen – onder meer de introductie van een gang die alle ruimtes op een mooie, logische manier aaneenrijgt, de vervanging van de introverte wanden door grote, glazen puien en de toevoeging van een woonvertrek – is een totale metamorfose ontstaan, waarbij de verwachte horizontaliteit heeft plaatsgemaakt voor op sommige plekken dramatische ruimtelijkheid. Met de ingrepen is het huis, zoals de bewoner wenste, schitterend verbonden met zijn omgeving.

De jury was buitengewoon onder de indruk van de even vanzelfsprekende als gewaagde ingrepen, waarmee Van Gameren een stap voorwaarts zet in de bestaande bungalowtypologie. Villa 4.0 getuigt van een bewonderenswaardig en tijdloos staaltje van vakmanschap, gerealiseerd in een intense relatie tussen architect en opdrachtgever, en is daarmee een voorbeeld voor andere, particuliere opdrachtgevers. Villa 4.0 is, kortom, het toonbeeld van optimisme met aanjaagfunctie, waarnaar de jury zocht.

Uit het juryrapport: ‘Villa 4.0 is een toonbeeld van de meerwaarde van de architect, van de kracht en de waarde van architectuur en een voorbeeld van duurzaamheid vanuit de opgave. Met een aantal even vanzelfsprekende als radicale ingrepen – onder meer de introductie van een gang die alle ruimtes op een mooie, logische manier aaneenrijgt, de vervanging van de introverte wanden door grote, glazen puien en de toevoeging van een woonvertrek – is een totale metamorfose ontstaan, waarbij de verwachte horizontaliteit heeft plaatsgemaakt voor op sommige plekken dramatische ruimtelijkheid. Met de ingrepen is het huis, zoals de bewoner wenste, schitterend verbonden met zijn omgeving.’

De landelijke jury bestond dit jaar uit Roel Steenbeek (juryvoorzitter), Gerard Loozekoot (UNStudio), Francesco Veenstra (Mecanoo architecten), Pim van der Ven (Juli Ontwerp en Advies) en Bernard Colenbrander (TU/e).

Voor het eerst zou dit jaar ook een publieksprijs BNA Gebouw van het Jaar worden uitgereikt. Na signalen over onwaarschijnlijk stemgedrag besloot de BNA deze prijs te cancelen.