Nieuws

NAi Uitgevers en Uitgeverij 010 bundelen krachten

NAi Uitgevers, de grootste Nederlandse uitgever op het gebied van architectuur, kunst, fotografie en design en Uitgeverij 010, de oudste in architectuur en design gespecialiseerde uitgeverij van Nederland gaan hun uitgeefactiviteiten bundelen. NAi Uitgevers zal hiertoe per 1 juli van dit jaar de bestaande voorraad en backlist van Uitgeverij 010 overnemen. Met een groter en breder fonds kan beter worden ingespeeld op een snel veranderend uitgeeflandschap. De naam van de uitgeverij luidt per die datum nai010 uitgevers.

Hans Oldewarris, Eelco van Welie en Peter de Winter ondertekenen het contact nai010 publishers 23-5-2012

Directeur Eelco van Welie van NAi Uitgevers: ‘De samenvoeging van de twee fondsen, de kennis en contacten betekenen een goede aanvulling op onze verdere ontwikkeling tot toonaangevende internationale uitgeverij op het gebied van architectuur, kunst en design. Uitgeverij 010 is een merk met een uitstekende reputatie en de historische diepte van het 010-fonds biedt talloze mogelijkheden tot herontwikkeling.’

Directeuren Hans Oldewarris en Peter de Winter van Uitgeverij 010: ‘De samenwerking met NAi Uitgevers biedt continuïteit voor het fonds van Uitgeverij 010, zowel in inhoudelijke zin als wat betreft de relaties met auteurs en opdrachtgevers. In de toekomst zullen wij als adviseurs betrokken blijven bij nai010 uitgevers en individueel op freelancebasis boekprojecten blijven begeleiden.'

NAi Uitgevers
Stichting NAi Uitgevers/Publishers heeft onder leiding van directeur Eelco van Welie en zijn voorganger Simon Franke sinds begin jaren negentig met de publicatie van ruim 800 titels een internationaal vooraanstaande positie opgebouwd op de gebieden architectuur, kunst, fotografie en design. Daaronder zijn bestsellers als het Jaarboek Architectuur in Nederland waarvan net de 25ste editie verscheen, Atelier van Lieshout en Zoet&Zout. Water en de Nederlanders. Publicaties van NAi Uitgevers worden wereldwijd verspreid en komen tot stand in samenwerking met vooraanstaande architecten, kunstenaars, musea en culturele instellingen. De boeken van NAi Uitgevers werden vele malen bekroond. Dit jaar nog had NAi Uitgevers met drie boeken het grootste aandeel in de door het CPNB verzorgde verkiezing van de Best Verzorgde Boeken van 2011.

Uitgeverij 010
Uitgeverij 010 produceerde onder leiding van oprichters Hans Oldewarris en Peter de Winter in dertig jaar meer dan 700 titels op het gebied van architectuur en design. Daaronder zijn klassiekers als het in twaalf talen verschenen Lessons for Students in Architecture van Herman Hertzberger, S,M,L,XL van Rem Koolhaas en FARMAX van MVRDV. Van alle Nederlandse uitgeverijen werden de boeken van 010 het meest uitverkozen tot Best Verzorgd Boek: 67 in totaal. Ook internationaal ontving 010 veel prijzen, waaronder drie gouden medailles in Leipzig voor de Best World Book Design en een International Red Dot Grand Prix voor de Metropolitan World Atlas. In 1994 was Uitgeverij 010 de eerste uitgeverij buiten Amerika die de titel 'Publisher of the Year' ontving van het American Institute of Architects.