Feature

Dag van de Architectuur, enkele tips

De Dag van de Architectuur wordt gehouden op 23 en 24 juni, het overkoepelende thema dit jaar is Architectuur en voedsel. Op de speciale dvda-website zijn de diverse evenementen samengebracht, hieronder volgen een aantal subjectieve tips van de ArchiNed redactie.

foto Mascha van Damme

Tip 1 In Rotterdam is heel veel te beleven. Onder de noemer Verse Oogst worden op 23 juni een aantal nog in aanbouw zijnde projecten opengesteld, waaronder Calypso (het door Alsop architecten ontworpen woongebouw tegenover De Doelen), woningbouwcomplex Karel Doorman (Ibelings van Tilburg) en De Markthal (MVRDV).
Meer geïnteresseerd in stadslandbouw? Ga dan naar de Tussentuin (Gaffelstraat 70 – 88) , een plek waar eens 33 huizen stonden maar door buurtbewoners is omgetoverd tot een verblijfplaats voor heel de buurt, waar niet alleen getuinierd wordt maar ook regelmatig live muziek, dans, theater te horen en zien is.  En niet te missen is natuurlijk Uit je eigen Stad (Marconistraat 37) , dé stadsakker van Rotterdam gelegen op een onvervalst stukje Rotterdams bedrijventerrein. Gedurende de gehele zaterdag zijn er filmfragmenten te zien, kan men verse oogst eten en zijn er lezingen van onder andere landbouweconoom Jan Willem van der Schans.
Dag van de Architectuur Rotterdam
Uit je eigen stad

Tip 2 Vrijdagavond 22 juni, het architectenbal Groen, groener, groenst… Het feest vindt plaats op in de monumentale Centrale Markthal van het Food Center Amsterdam. Dress code: GREEN
Amsterdams Architectenbal

Tip 3 Ook in Amsterdam. Op zondag 24 juni vindt de Food & Architecture Fair plaats in de Centrale Markthal van het Food Center Amsterdam. Topchef Alain Caron en Rob Wagemans van Concrete openen de Fair om 11 uur op smakelijke wijze en onthullen tevens de geheimen van een goed ontwerp, zowel qua voedsel als qua ruimte. Gedurende de dag presenteren architecten en voedselexperts, met de ambitie om mensen en hun voedsel weer dichter bij elkaar te brengen, ambitieuze plannen voor stadslandbouw; van verticale landbouw in leegstaande kantoorgebouwen, tot de transformatie van parken tot stadsplantages. Er zijn workshops stadsboer-worden en ‘bouwen met eten’. De mogelijkheid om de Centrale Markthal te bezoeken is op zich al uniek.
Arcam

Tip 4 Den Haag. Voedsel van/voor de stad, met onder meer Food Travels. Stedenbouwkundigen Mathilde Peen en Roos Berendsen nemen bezoekers mee over het water in een Slow Food Travel om te laten zien hoe de voedselgeschiedenis-en toekomst van Den Haag af te lezen is in de stad. Ontwerper Jan Konings laat bezoekers tijdens de Jager-Verzamelaars Travel de stad als ecosysteem ervaren en maakt ze bewust van de invloed die eetgedrag heeft op de vormgeving van de publieke ruimte.
Stroom

Tip 5 In Eindhoven op de Tu campus in Gebouw Vertigo, Trappenhal vanaf 14.00 uur de Archiprix 2011 uitgereikt. Voorafgaande aan de feestelijkheid is er een lezing over het masterplan TU/e Science Park door de ontwerpers Gijs Adriaansens, Martijn Kruif en/of Martijn Schlatmann (bureau Rapp+Rapp) gevolgd door bezichtiging campus.
Archiprix

Tip 6 Onder de noemer Proef de Stad worden in Delft op zaterdag stadswandelingen georganiseerd langs historische en actuele plekken in de stad, die van betekenis zijn voor voedsel in de stad, zoals De Waag, de Korenbeurs, maar ook stadstuinen waar ook echt voedsel te vinden is.  Op zondag zijn er fietstochten in en rond Delft met Stichting Groenkracht en de werkgroep Eetbaar Groen van de gemeente Delft en Woonbron. Onder andere wordt een bezoek gebracht aan de “Buitengewone Tuin” van de firma Van Buiten, aan de volkstuinen langs het Bieslandsepad en het laantje van Levenslust, de buurtmoestuin Wippolder, WAD, Moestuin Poptahof en het Gillisparadijs.
Delft Design

Tip 7 In Heerlen is men sinds een aantal jaren erg actief in het zoeken naar oplossingen voor ruimtegebruik als gevolg van de krimp. In een aantal wijken waar delen gesloopt zijn, zijn op initiatief van de gemeente een aantal projecten ontwikkeld. Deze projecten richten zich op multifunctioneel gebruik. De participatie van bewoners staat voorop in de ontwikkeling van pocket-parkjes, moestuintjes, fruitboomgaarden en educatieve tuintjes voor de schooljeugd. In verschillende wijken in Heerlen wordt samen met omwonenden gewerkt aan stadslandbouw op plekken waar vroeger flats stonden. Tijdens de kunnen verschillende projecten worden bezocht. Tijdens de rondleiding vertellen omwonenden en betrokken partijen over het project en wordt er een gerecht geserveerd.
Schunck

Voor de liefhebbers van 'hard core' architectuur is er ook goed nieuws. In diverse steden en dorpen zijn tal van particuliere woonhuizen,  kantoren en fabrieken te bezichtigen en houden architectenbureaus open huis. Voor informatie, zie de website Dag van de Architectuur.