Nieuws

Dok architecten en Gianni Cito winnaars beste gebouw Groningen

“Een gebouw op kindermaat, waar je als volwassene niet door de knieën hoeft te gaan”: de Reitdiepschool Rietwierde in Groningen is dé grote winnaar van de Groninger Gebouwenenquête van 2012. Zowel vakjury als publiek vonden het ontwerp van DOK Architecten i.s.m. Gianni Cito het beste, al plaatste de jury in haar rapport wat kritische noten bij de wat slordige afwerking en de materiaalkeuze voor de luifels.

Reitdiepschool Rietwierde

De Grote Groninger Gebouwenenquête is de jaarlijkse verkiezing voor het beste nieuwe gebouw in de stad, die plaatsvindt in het kader van de Dag van de Architectuur. Dit jaar deden scholen het hoe dan ook erg goed: de jury kende de tweede prijs toe aan het VMBO en OPDC Augustinuscollege, ontworpen door SP Architecten. De jury  roemt onder meer de mooie verbindingen tussen de verschillende ruimtes en de praktijklokalen waarin de toekomstige werkplekken van de leerlingen zijn nagebootst.

Op de derde plek eindigde overigens géén school: de derde prijs ging wat de jury betreft naar woningbouwproject Sterrenhof, ontworpen door Onix in opdracht van Nijestee. Het publiek sloot zich daar bij aan: “Goed kleurgebruik en een prachtig gedeeld terras”, aldus de reacties in de stemformulieren en op de website van de enquête.

Wat betreft het totaalaanbod aan genomineerden prees de jury de wijze waarop herstructurering in Groningen vorm krijgt. “Gestaag en stap voor stap, met een charmante Groningse nuchterheid. En vrijwel nergens lijkt sprake van misplaatst architectonisch vertoon. ”Al noemt de jury dat lovenswaardig, het is ook een minpunt: “Als alle gebouwen ‘netjes’ en ‘degelijk’ worden, komt de voorbeeldfunctie in het gedrang.”

Het publiek bracht in totaal bijna 2000 stemmen uit en was het over de eerste en de derde plaats eens met de jury. Voor de tweede plaats was dat anders. “Strakke belijning en toch speels door het hoogteverschil in de dakvorm”, werd door de publieksjury opgemerkt over de bugalow Heldoorn van NON architectuur + interieurarchitectuur +. Die kreeg van het publiek de tweede plek.