Nieuws

KuiperCompagnons wint 2 prestigieuze internationale ontwerpcompetities in Shanghai én in Qingdao

Voor de uitbreiding van het zuidelijk deel van de welbekende Bund in Shanghai heeft het Rotterdamse bureau KuiperCompagnons een multi level skypark ontworpen. Onlangs hebben de experts van het district South Bund in Shanghai het plan officieel goedgekeurd. Met de realisatie van het skypark is een investering gemoeid van ruim 40.000.000 euro.

In Shanghai hebben South Bund Waterfront Area Integral Development Headquarter, Bund Financial Cluster Leaders’ Office en Shanghai Huangpu District Planning en het Land Administration Bureau, KuiperCompagnons gezamenlijk opdracht gegeven om de openbare ruimte van de zuidelijke uitbreiding van deze bekende oeverpromenade te ontwerpen en met voorstellen te komen voor het hart van het nieuwe Central Business District van Shanghai.

Door een skypark te maken, worden de oude stadsdelen weer verbonden met de rivier de Huanpu en krijgen de bewoners van Shanghai toegang tot de rivier. De infrastructuur wordt overbrugd waardoor, niet zoals gewoonlijk, een correct vormgegeven park omringd door hoogbouw ontstaat, maar een spannende publieke ruimte voor alle inwoners van het centrumgebied, een stedelijke oasis voor recreatieve en culturele activiteiten in het stadshart van de metropool Shanghai. Het plan heeft goedkeuring en de uitvoeringsstatus verkregen en wordt verder voorbereid onder auspiciën van de Shanghai City Planning Board.

Qingdao is een havenstad en marinebasis gelegen aan de Gele Zee. Plannen voor deze stad waren tot voor kort vooral gericht op intensivering van de havenactiviteiten. In april van dit jaar heeft het Qingdao Laoshan Urban and Rural Construction bureau een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven om met name de toeristische en culturele mogelijkheden van de vissershaven Shazikou te onderzoeken.

Het plangebied is ongeveer 32 hectare groot. Het ontwerp van KuiperCompagnons verenigt een ‘state of the art’ en de visserijterminals met wonen, hotels en recreatieve functies. Ook hier wordt de publieke ruimte als het ware opgetild en in de vorm van een boardwalk over de daken van de havengebouwen gelegd, zodat de vissersactiviteiten ongestoord kunnen doorgaan. Tegelijkertijd wordt het komen en gaan van de vissersbootjes als attractie geïntegreerd in het stadsleven. Inspiratie hierbij was onder andere de haven in Scheveningen.

Vandaag maakte het Qingdao Laoshan Urban and Rural Construction bureau bekend dat KuiperCompagnons de 1e prijs heeft gewonnen.