Nieuws

Plan Tij wint de Suburbia Transformed Award

Het James Rose Center for Landscape architectural research and design heeft de winnaars bekend gemaakt van de Suburbia Transformed Award. Plan Tij van Stijlgroep landschap & stedelijke ruimte behoort als enige Europese inzending tot de prijswinnaars. De landschapsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die een voorbeeldfunctie vervullen in de transformatieopgave van de stad.

Plan Tij werd gewonnen uit een besloten prijsvraag om een duurzaam antwoord te geven voor de ontwikkeling van een bestaande polder aan de zuidkant van Dordrecht. ‘Anders dan met het zoveelste uitbreidingsplan te komen besloten we om in te zetten op het terugbrengen van de landschappelijke kwaliteit,’ aldus Paul van Wijk van Stijlgroep. De betreffende polder ligt direct naast natuurgebied de Biesbosch, een van Nederlands meest waardevolle ecosystemen waarbij het tij een cruciale rol speelt. De polder werd getransformeerd tot een gebied het waar opkomend en afgaand tij een directe invloed heeft op de leefomgeving en het landschap. Het water, de rietlanden, moerasbossen vormen nu de collectieve openbare ruimte en domineren de atmosfeer van het gebied.

De relatie tussen de woningen, het tij en de omliggende dijken vormden de ijkpunten voor het plan. De op het water georiënteerde woningen worden ontsloten op huidig dijkniveau, De woningen zijn gebouwd op betonnen tafels
waarvan de hoogte 20 cm boven het hoogste tij is geplaatst – voor het geval dat het gebied te maken zou krijgen met een springtij, wat eens in 500 jaar voorkomt.

Stijlgroep’s inzending overtuigde de jury door de onorthodoxe aanpak en onderscheidende visie voor de ontwikkeling van de hedendaagse stad. Vooral de overtuigende inzet van landschap als leidend element werd op prijs gesteld. ‘We zijn trots op de bevindingen van de jury, het sterkt ons om te merken dat onze visie: Landscape is leading, universeel is en internationaal wordt gewaardeerd’.