Nieuws

Victor de Stuersprijs 2012 voor woongebouw ‘Mes Amis’

De Victor de Stuersprijs 2012 voor hedendaagse architectuur in Maastricht is toegekend aan Fred Humblé van Humblé Martens, Architectuur en Stedelijk Ontwerp, Maastricht en de opdrachtgever Woningstichting Maasvallei te Maastricht. Zij krijgen deze prijs voor het ontwerp van het nieuwe woongebouw ‘Mes amis’ aan de Westrand in de wijk Amby in Maastricht.

Na een eerste voorselectie uit de 30 gerealiseerde projecten heeft de jury 21 gebouwen bezocht. Daaruit werden 3 projecten voorgedragen als mogelijke prijswinnaars. Naast het woongebouw 'Mes amis' waren dat appartementencomplex Kasteel Montfortstraat van Joost  Slangen van Gulikers Architecten te Maastricht en opdrachtgever Woonpunt Maastricht en de uitbreiding van het kantoorpand Medireva aan de Weerhuisweg van Ger Rosier van DEDRIEarchitecten uit Schimmert met opdrachtgever Medireva.

De jury heeft voor het woongebouw aan de Westrand gekozen omdat het gebouw het stedelijk ensemble respecteert. Het oorspronkelijk gebouw was bijzonder omdat zowel de stedenbouw als de architectuur in één hand lag. De entree van de wijk werd gemarkeerd door een uiterst charmant galerijflatje, dat in een stedelijke omgeving aandoenlijk zou zijn, maar dat helaas 'aan het einde van zijn latijn' was gekomen en vernieuwd moest worden. Er werd besloten tot een remake van dit sympathieke gebouwtje, als eerbetoon, maar ook om de architectonische samenhang van de wijk te behouden. 'Een bijzonder moedig besluit', aldus de jury.

Waar eertijds vier woningen op een laag konden, zijn nu slechts drie woningen mogelijk. Ook de verdiepingen moesten hoger worden en een lift is toegevoegd. De contouren, vormelementen, kleurstelling, gevelindelingen zijn grotendeels behouden. Zo ook de achtdeling van de voorgevel. De bandbreedte waar binnen dit kan, eist veel kennis en discipline van de architect, naast de economische haalbaarheid. Dit laatste werd schijnbaar opgelost door een extra woonlaag te maken op de begane grond, waar eertijds bergingen waren gelegen.