Nieuws

Winnaars Gulden Feniks bekend

De Rotterdamse wijk Katendrecht won de prijs in de categorie Gebiedstransformatie. In de categorie Renovatie won het Amsterdamse project ‘De Koningsvrouwen van Landlust’. En in de categorie Transformatie ging de prijs naar het Conservatorium Hotel in Amsterdam. De Gulden Feniks wordt ieder jaar uitgeloofd voor de beste transformatie- en renovatieprojecten van Nederland. De prijs werd 6 juni uitgereikt tijdens de Provada 2012.

Met de prijs wil het Nationaal Renovatieplatform het hergebruik van bestaande gebouwenvoorraad stimuleren. De onafhankelijke stichting Nationaal Renovatie Platform (NRP) wil met de Gulden Feniks prijs aanzien geven aan het hergebruik van de bestaande gebouwenvoorraad. Renovatie en transformatie zijn van groot belang voor de woon-, leef- en werkomgeving van mensen, voor de verduurzaming van gebouwen, voor het bevorderen van levendigheid en voor het handhaven of verbeteren van de sociale samenhang in wijken.  
 
De jury, onder leiding van voorzitter Karin Laglas, heeft zich gebogen over de ruim tachtig inzendingen en in totaal 10 projecten geselecteerd: 4 projecten in de Categorie Renovatie, 3  in de Categorie Transformatie en 3 Gebiedstransformaties.
Winnaar Gebiedstransformatie: Katendrecht
Wie een paar jaar geleden voorspeld had dat (jonge) Rotterdammers en hun gezinnen zich van overal uit de stad wilden gaan vestigen op schiereiland Katendrecht om een toekomst op te bouwen, was beslist voor gek versleten. De afgelopen tien jaar stond Katendrecht bekend als een van de gevaarlijkste buurten van de stad. Niet direct een plek waar je voor je plezier ging wonen. Wie dat uitgangspunt in ogenschouw neemt, raakt volgens de jury direct onder de indruk van wat er de afgelopen vijftien jaar op ‘De Kaap’ tot stand gebracht is. Een wandeling door de buurt laat zien dat de omslag van onguur naar een aantrekkelijk gebied voor Rotterdammers lijkt te zijn gemaakt. Het Deliplein is volgens de jury een indrukwekkend voorbeeld op dat vlak.
“Door de buitengewone intelligente en integrale aanpak, is de gebiedontwikkeling in Katendrecht volgens de jury een toonbeeld van hoe een sociaal zwak gebied kan veranderen in een omgeving waar alle ruimte is voor eigenzinnige bewoners, jonge gezinnen, sociale stijgers, ondernemers en bedrijven.”

Winnaar Renovatie: De Koningsvrouwen van Landlust
De renovatie van deze twee portiekflats aan de Charlotte de Bourbonstraat in Amsterdam door Archivolt architecten is zo uitgevoerd, dat het straatbeeld welhaast gelijk moet zijn aan hoe de gebouwen er uit gezien hebben bij oplevering in 1937. De opdracht die woningstichting Eigen Haard zich bij aanvang van de renovatie stelde, was het oorspronkelijke aanzien terugbrengen, de gedateerde plattegronden van de woningen op een eigentijds niveau brengen, de bewoners nadrukkelijk bij de renovatie betrekken én daarnaast het energieverbruik van de flats aanzienlijk reduceren. Volgens de jury van de Gulden Feniks is Eigen Haard met vlag en wimpel in deze opdracht geslaagd.

Winnaar Transformatie: Conservatorium Hotel
Wie naar vijfsterrenhotels zoekt op het internet, ontdekt volgens de jury veel wansmaak. Het nieuwe Amsterdamse Conservatorium Hotel bewijst het tegendeel. De architectuur van het interieur stond onder leiding van architectenbureau Lissoni Associati uit Milaan. Mede hierdoor is het directiekantoor van de voormalige Rijkspostspaarbank (RPS) getransformeerd in een prachtig hotel. Er is een prestatie van formaat geleverd; een interessante mix van de monumentale kwaliteit van het bestaande gebouw en Italiaans design. Het is volgens de jury knap hoe opdrachtgever Alrov Group zo’n plek – als ware uit het niets – in ‘a place to be’ wist te transformeren. De andere architecten die betrokken waren bij dit project zijn: Meyer en Van Schooten BV, Architectenbureau J. van Stigt BV en O-III Architecten