Nieuws

Archiprix 2012 genomineerd: Hotelstad

Marc Melissen ontwierp een autarkisch complex op Katendrecht in Rotterdam met tijdelijk verhuurbarewoonruimte en voorzieningen gericht op Oost-Europese arbeidsmigranten, starters, ouderen, expats en studenten.

Naast woonruimte bevat Hotelstad faciliteiten, zoals winkels, restaurants en openbare ruimte. Het is een verticale, zelfvoorzienende stad, gelegen in het gewilde en goed ontsloten Polsgebied op Katendrecht, in het centrum van Rotterdam. Hotelstad past binnen de grote schaal van de plannen van Gemeente Rotterdam. Een nieuwe brug tussen de Wilhelminapier en Katendrecht zal meer bezoekers naar het Polsgebied leiden. Nu de havenactiviteit naar de Maasvlakte is getrokken, maken de terugkeer van Stoomschip SS Rotterdam, de komst van het European Chinese Centre en Hotelstad Katendrecht weer tot een bruisende, internationale omgeving.

De afstudeeropgave is gekozen vanuit persoonlijke interesse voor de woon- en werksituatie van Oost-Europese arbeidsmigranten in Nederland, het Westland en Rotterdam-Zuid in het bijzonder. Het ontwerp reageert ook op de grote vraag naar tijdelijke woonruimte voor andere groepen in Rotterdam.
In Hotelstad vormen de verschillende doelgroepen op leefstijl gebaseerde homogene clusters in een heterogene gemeenschap. Veel van de bewoners zijn alleenstaand en zoeken contact met anderen in hun dagelijkse woonomgeving. Naast de privacy van een eigen woning wordt een collectieve ruimte gedeeld voor bijvoorbeeld koken, eten, tafeltennis of een feestje. Passanten worden door het open en lichte karakter van Hotelstad verleid om naar binnen te gaan, nieuwsgierig naar wat de faciliteiten hen te bieden hebben. Toegang tot de woonclusters krijgen ze alleen via de bewoners. In de publieke zones, het stedelijk interieur, in het atrium en de kas op het dak, waar de faciliteiten zich bevinden, kunnen bewoners en passanten elkaar ontmoeten.

In Hotelstad kan gekozen worden voor verschillende niveaus van comfort, of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of het afwerkingsniveau van de woning. De keuze ligt ergens tussen casco woonruimte en zelf voedsel produceren of een volledig gemeubileerde woning met roomservice. Omdat voor veel doelgroepen het wonen tijdelijk van aard is, kan woonruimte per nacht, week, maand of jaar gehuurd worden. De receptie is het hart van het complex. Daar kan men terecht voor verhuur van woon- en bedrijfsruimte, service en hotelvoorzieningen, kaartverkoop voor theater, organisatie van evenementen in het atrium en op het dak. Ook vindt men er de floormanager voor veiligheid, de technische en schoonmaakdienst.

Flexibiliteit in constructie en installaties laten verloop in de samenstelling van de woonclusters toe. Dit is nodig om te kunnen reageren op maatschappelijke veranderingen. Het is zelfs mogelijk om woonruimte te transformeren tot bijvoorbeeld kantoorruimte. De hoge dichtheid en korte bouwtijd door prefabricage zorgen voor lage huurprijzen. De faciliteiten kunnen worden geëxploiteerd door de eigenaar met externe marktpartijen. Om controle te houden op het verloop is het belangrijk dat woonruimte en faciliteiten niet verkocht worden, maar verhuurd.
De vormgeving is neutraal zodat gebruikers hun omgeving kunnen personaliseren, maar ook specifiek zodat gebruikers hun omgeving herkennen en zich ermee kunnen identificeren. Dit geldt zowel op het niveau van het gebouw als het cluster als de woonruimte.

Hotelstad streeft naar volledige autarkie. Energie en afval zijn in balans. De kas op het dak werkt als zonnecollector. Deze warmte wordt opgeslagen in de bodem en gebruikt om de woningen in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen. Het gas dat vrijkomt uit vergisting van GFT, urine en fecaliën wordt gebruikt om elektriciteit en warm water te maken. De vrijkomende CO² bevordert plantengroei in het atrium en de kas. Uit grijs water van de woningen en producten uit het vergistingsproces wordt gietwater en mest voor de planten gemaakt. Verdamping en condensatie levert zuiver water op.

naam
Marc Melissen
e-mail
website

opleiding / studierichting
AAS Tilburg  / architectuur

mentoren
Jan Willem van Kuilenburg, Harmen van de Wal, Machiel van Dorst, Pieter Feenstra
 
wanneer begonnen met afstuderen
januari 2008

wanneer klaar
oktober 2010

favoriete ontwerpers
Marcel Breuer, Simon Ungers, Steven  Holl, MVRDV

favoriete projecten
Castle Market, Sheffield, Womersley & Darbyshire
Justus van Effenblok, Rotterdam,  Brinkman
Tietgenkollegiet, Kopenhagen, Lundgaard & Tranberg

wat doe je nu
Ik werk op dit moment DAT, De Architectenwerkgroep Tilburg en ben bezig een eigen bureau op te starten.