Feature

De Buijtenkeuken

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox deze zomer de Buijtenkeuken van Studio Elmo Vermijs.

Wat?
De Buijtenkeuken is een mobiele keuken (te vervoeren op een platte kar) waarin de houtoven centraal staat. Het vroegere bak/kookhuisje werd als uitgangspunt genomen voor de Buijtenkeuken. Een klein huisje dat vroeger op het erf van een boerderij stond waar een houtoven aanwezig was voor het bakken van broden, koeken, taarten etc. voor de omliggende
gemeenschap of bewoners van de boerderij.

Waarom?
Studio Elmo Vermijs werd door Ester van de Wiel ( initiator/curator Werkplaats Buijtenland) gevraagd om de Buijtenkeuken te ontwikkelen. De keuken zal gebruikt gaan worden voor diners en workshops op lokatie. Daarnaast zal het gaan fungeren als keuken waar experimenten gedaan kunnen worden met koken op hout. Koks (lokaal, regional en nationaal) worden uitgedaagd en kunnen gebruik maken van de Buijtenkeuken om kennis te vergaren en andere manieren van bereiden en conserveren. De ingredienten uit directe omgeving kunnen verwerkt worden in de keuken. Inmiddels is Pepijn Schmeink van restaurant Eendracht (te R’dam) is als eerste kok betrokken bij het project. De oven is in samenspraak met hem en kachelbouwer Gebrand Dros ontwikkeld.

Waar?
De Buijtenkeuken is onderdeel van Werkplaats Buijtenland, een vijftal projecten (Buijtenpaden, Buijtenbrouwerij, Buijtenbed, Buijtenkwekerij en Buijtenkeuken) in het buitengebied van Rhoon.

Wanneer?
Werkplaats Buijtenland is op 2 juni van start gegaan en zal de komende jaren de relatie tussen landschap en recreëren onderzoeken.