Nieuws

Guus Beumer directeur nieuwe NAi

De Volkskrant meldt dat Guus Beumer, volgens bronnen, directeur wordt van het nieuwe Nederlands instituut voor architectuur, design en e-cultuur in Rotterdam. Hij volgt eind van dit jaar Ole Bouman op, die gisteren zijn vertrek bekend maakte.

Guus Beumer, nu nog directeur van Bureau Europa en kunstcentrum Marres in Maastricht, komt aan het hoofd te staan van een fusie-instituut. Het huidige Nederlandse Architectuurinstituut (NAi) gaat samen met het Premsela Nederlands Instituut voor Design en Mode en het Virtueel Platform. De fusie, opgelegd door het ministerie van OCW, is mede het gevolg van de bezuinigingen in de cultuursector.

NAi, Premsela en Virtueel Platform zijn volop bezig met de voorbereidingen van de fusie. Begin juli legden zij de laatste hand aan het beleidsplan 2013 – 2016 'Creativiteit als Noodzaak'. In de loop van september is er meer informatie beschikbaar en wordt ook de nieuwe naam van de fusieorganisatie bekend gemaakt. De nieuwe nationale instelling voor architectuur, design en e-cultuur gaat per 1 januari 2013 van start.

Beumer (1955), van huis uit sociaal wetenschapper, kreeg in de jaren negentig bekendheid als artdirector van de modelabels Orson + Bodil en SO, die hij met Alexander van Slobbe had opgericht. Hij was curator van de Nederlandse inzending voor de Biƫnnale van Venetiƫ 2011.
De nieuwe directeur gaat naar verwachting in het najaar van 2012 aan de slag.