Nieuws

LOLA en Studio Karst maken beste plannen Singelpark Leiden

LOLA landscape architects uit Rotterdam en Studio Karst uit Zürich hebben de beste plannen gemaakt voor het toekomstige Singelpark in Leiden. De twee bureaus presenteren “overtuigende en doordachte concepten die naar zowel het park als geheel kijken, als naar de betekenis die het park in de toekomst kan hebben voor de stad Leiden”.

Dat vindt de adviescommissie onder leiding van burgemeester Henri Lenferink die zich boog over de zes inzendingen voor de internationale ideeënwedstrijd. De commissie adviseert het college van B&W om de komende tijd met beide bureaus verder te praten en een samenwerking met beide bureaus te verkennen.  

Garden of Leiden
Studio Karst inspireerde de jury met het concept 'Garden of Leiden' waarbij het de hele binnenstad wil uitbouwen tot botanische stad, met het Singelpark als ring. Het plan voorziet in een vrijliggende promenade aan de buitenzijde van de singels, omzoomd door een dubbele bomenrij, en ruim twintig intieme omheinde tuinen aan de binnenzijde die elk een andere beplanting en sfeer kunnen krijgen.

Leiden Full Circle
Het ontwerp van LOLA bestaat uit vier programmapunten die van het Singelpark het langste, mooiste en spannendste park van Nederland moeten maken. De eerste is het streven naar maximale diversiteit in de inrichting van het park, het gebruik en de toepassing van beplanting. Intuïtievieve navigatie speelt een grote rol in de routing: het park wordt overal geflankeerd door het water van de singels en maakt bewegwijzering overbodig. Ten derde geeft het Singelpark plek aan een nieuw natuurbeeld: geen bomen in een gemaaid gazon, maar een veel natuurlijkere samenstelling van bloemenweides, prairies en tuinen, met de Hortus Botanicus als leverancier en curator. Het programmapunt vrije ruimte biedt mogelijkheden voor een flexibele gebruik: bewoners krijgen een rol bij de programmering van de omliggende parken.

LOLA en Studio Karst zien in de Hortus Botanicus een belangrijke partner als het gaat om de inrichting van de parken. En beiden zien een belangrijke rol weggelegd voor inwoners en organisaties in Leiden om samen te werken in het realiseren van het park.

Andere deelnemers waren Gross.Max, Latz + Partner, Michael van Gessel en Michel Desvigne.