Nieuws

Tuin der Zinnen voor Huys Dever

Tuin der Zinnen van Tomas Degenaar en Joost Emmerik heeft 20 juni de prijsvraag van vakblad Tuin & Landschap gewonnen. De opgave was het ontwerp van een middeleeuwse siertuin bij rijksmonument ‘t Huys Dever in Lisse. Het ontwerp wordt in 2013 uitgevoerd.

De jury noemt Tuin der Zinnen ‘een verbluffend eenvoudig ontwerp dat architectonisch gezien tegelijkertijd zeer krachtig is.’

Degenaar en Emmerik bestudeerden inrichting en gebruik van diverse middeleeuwse tuinen om de belangrijkste kenmerken te destilleren. Met deze essenties ontwierpen zij een eigentijdse interpretatie van de middeleeuwse tuin die aansluit bij het hedendaagse gebruik van de tuin.
De verschillende onderdelen, vervuld van symbolische en alledaagse betekenis, zijn ogenschijnlijk willekeurig binnen de omheining van de tuin geplaatst, daar waar ze het best tot hun recht komen. Op een vloer van bloemrijk grasland staan een lange zodenbank en wilgentenen vakken vol bloemen en kruiden. Drie bestaande eiken zijn opgenomen. In de vloer is een vijver uitgespaard, begrensd door een stalen ring met een bekende vroeg-middeleeuwse zin: Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hic anda thu.

Vakblad Tuin & Landschap organiseert de prijsvraag elke twee jaar. In 2012, Jaar van de historische buitenplaats, was de opgave het ontwerp van een middeleeuwse siertuin bij ‘t Huys Dever, een rijksmonumentale donjon uit 1375. De tuin diende de sfeer en symboliek van de vijftiende eeuw te combineren met hedendaagse functionaliteit.

De jury bestond uit Jan Beenakker, voorzitter van de Stichting Vrienden van ’t Huys Dever, landschapsarchitect en tuinhistoricus Eric Blok, hovenier Gerard Rutgrink en historisch groenspecialist Kees Beelaerts van Blokland.

Bij de uitreiking op 20 juni in Huys Dever koos de jury uit 63 inzendingen Degenaar en Emmerik als winnaars. De Stichting Vrienden van ‘t Huys Dever, die waakt over het erfgoed, wil de tuin in 2013 aanleggen ter gelegenheid van hun vijftigjarig bestaan.