Feature

ZomerFoto Krimp op Kreta

Marcel Hermans was in Kalami op Kreta. Met behulp van Hipstamatic is de verlating en het verval nog eens extra dramatisch aangezet.

Het dorpje Kalami ligt in het zuidoosten van Kreta, zo’n 20 km uit de kust tegen een berghelling. Ooit hebben hier 500 mensen gewoond, nu nog slechts een stuk of 5.

Het valt op dat de huizen verlaten zijn met achterlating van de complete inboedel. De kledingkasten zijn nog vol, foto’s hangen nog aan de muur, bijna alsof men heeft moeten vluchten.
 
Er zijn verschillende lezingen over wat de oorzaak van de leegloop is. Sommigen beweren dat er in de jaren ‘90 een stuwmeer was gepland en dat daarom iedereen van lieverlee is weggetrokken. Een lokale archeoloog vertelde mij dat dat onzin is; de grond is hier poreus en van een stuwmeer dus überhaupt geen sprake kan zijn geweest.

Volgens hem is het simpelweg een geval van letterlijk uitsterven; mensen vallen op een dag dood neer, en worden vanuit hun huis naar de begraafplaats gebracht. Voor zover familieleden niet reeds zijn weggetrokken naar economisch aanlokkelijker streken, voelen zij geen aandrang de boel op te ruimen.