Kijk & Luister

Het (on)gewone wonen van Jan Benthem

Tv

ArchiTV

Archined's eigen tv-programma

Een videoportret van Jan Benthem in en over zijn drijvende woonhuis in Amsterdam IJburg. Waarom het gezin – na jaren van ongewoon wonen in een glazen doos in Almere – behoefte had aan iets gewoons en vervolgens toch weer in een ongewoon drijvende woning belandde. Waarom een halve verdieping op een drijvende woning geen handige eis van de gemeente was. Wat je in dat opzicht allemaal met betontegels kunt doen. Waarom je een trapleuning beter zelf uit Overtoomonderdelen kunt samenstellen en veel meer (on)gewone woontips en weetjes.

De woning ‘Hardglas’, die Jan Benthem bouwde in het kader van de prijsvraag De Fantasie voor tijdelijk wonen in Almere, is een van de weinige voorbeelden van een architect die zich volledig onderwerpt aan zijn eigen ontwerpuitgangspunten. Een volglazen doos met minimale, knalgroene slaap-, bad- en keukencellen, meer was het niet. Voor de meesten een leuk vakantiehuisje, maar het gezin Benthem woonde er – met een tussentijdse uitbreiding volgens het zelfde Spartaanse principe – vele jaren tot volle tevredenheid.
Toen werd besloten om terug te gaan naar Amsterdam was er behoefte aan een ‘gewone’ woning. Uiteindelijk werd het toch weer iets ongewoons: een drijvende woning in IJburg. Supergewoon wat betreft plattegrond en bouwtechniek, door Jan Benthem zelf ‘met de pen’ uitgetekend. Maar toch weer ongewoon door de locatie (het zonlicht in het water) en doordat de boel drijft. Vooral dat laatste leverde problemen op waar je als bouwer op vaste grond zelden mee te maken krijgt.

Na een aantal eerste testuitzendingen in het voorjaar, start ArchiNed vanaf september wekelijkse afleveringen van ArchiTV waarin we met verschillende formats en onderwerpen de mogelijkheden van videoarchitectuurnieuws verkennen.