Kijk & Luister

The Berlage Studios 2011-12; The First Year AnarcityPublic Space Acupunture

Tv

ArchiTV

Archined's eigen tv-programma

Vanaf dit studiejaar is het Berlage Instituut verhuisd naar TU Delft en gaat het onder de naam The Berlage verder.Maar wat deden die studenten eigenlijk op dat Rotterdamse instituut? ArchiTV laat in vier korte presentaties de docenten en studenten aan het woord die samen een beeld geven van de laatste Berlage Studios ‘oude stijl’s.

Anarcity is een First year Postgraduate Studio onder leiding van Winy Maas / The Why Factory. De Studio werd als volgt aangekondigd:
This first-year postgraduate research studio investigates and designs the anarchistic city, a city without governance and collectivity, a city without rules. In this city, how is energy distributed? How are the roads made? Where are they if they exist? How about education? Sports? The studio will investigate the ultimate anarchistic situation and when and where it goes wrong. It is simulated as an interactive generative process on the base of abstract model city and applied on a real city that is growing in density in time. In order to investigate the relationship between density and anarchy, the studio will create a simulative game.
Zie ook website Berlage Instituut

De tweede First Year Studio van afgelopen jaar was getiteld Public Space Acupunture. Onder leiding van Helena Casanova en Jesus Hernandez werkte de Studio aan: ‘an exhaustive analysis of the possibilities generated by small-scale interventions concentrated mainly on the public space to regenerate the urban life of our cities and to design a series of specific strategies in the Nieuw-West neighborhood of Amsterdam.”
Zie ook website Berlage.