Nieuws

Green Building Awards 2012 uitgereikt

Donderdag 13 september zijn de winnaars bekendgemaakt van de eerste Green Building Awards, een prijs voor de meest bijzondere en innovatieve daktuin of groene gevel. Drie projecten zijn onderscheiden met deze prijs, twee andere ontvingen respectievelijk een ‘green card’ en een eervolle vermelding. De jury wees de winnaars aan in drie categorieën, met in totaal vijftien genomineerden.

De DakAkker op het Schieblock in Rotterdam ontving een Green Card.

In de categorie ‘daktuin of gevelgroen groter dan duizend vierkante meter’ werd het hoofdkantoor van de BP Raffinaderij in Rotterdam als winnaar aangewezen. “Het dak en de omgeving zijn goed op elkaar afgestemd, de beplanting loopt ogenschijnlijk naadloos over en er is nauwelijks verschil in samenstelling”, zegt de jury over het gebouw van GROUP A.

Kinderdagverblijf Catalpa in Diemen (een ontwerp van DMV Architecten) won de categorie ‘daktuin of gevelgroen tussen 250 en duizend vierkante meter’. “Door toepassing van houtskeletbouw, sedumdaken, groene gevels en laag-temperatuur verwarming ontstaat niet alleen een gebouw dat voldoet aan de criteria van duurzaam bouwen, maar ook klimatologisch goed leefbaar is”, zegt de jury.

De categorie ‘daktuin of gevelgroen kleiner dan 250 vierkante meter’ leverde als winnaar Standing Garden in Arnhem op. “De waarde van dit project ligt met name in het feit dat dit project gerealiseerd is in een wijk waar groen een schaars goed is”, zegt de jury over het project van Nexit Architecten in samenwerking met Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur.

De vijftien genomineerden waren voortgekomen uit een publieksstemming, waarbij volgens de organisatie van de prijs ruim tienduizend keer een stem is uitgebracht. Een van de projecten ontving nog een eervolle vermelding, het groen filterdak in Berkel-Enschot van architectenbureau Équipe Amsterdam.

Tenslotte reikte de jury nog een ‘green card’ uit, een speciale vermelding voor een project dat niet bij de vijftien genomineerden is geëindigd. Deze werd toegekend aan de DakAkker op het Schieblock in Rotterdam, een project van ZUS.

De Green Building Award is een initiatief van vakblad Dak&Gevel Groen. De jury stond onder leiding van Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland).